- P-ISSN 1225-0163
- E-ISSN 2288-8985
한약과 기능성식품으로 널리 활용되는 감초의 지표물질인 glycyrrhizin과 liquiritin을 HPLC-MS/ MS 로 정성, 정량분석을 실시하였다. 두 가지 지표성분 모두 positive ion mode에서 검출이 가능하였고, precursor ion과 product ion을 조합한 multiple-reaction monitoring (MRM) mode에서 liquiritin은 m/z 436.2 → 257.0로 관찰되었고, glycyrrhizin은 m/z 823.4 → 453.4 로 각각 검지되었다. 감초 물 추출물을 분무건조기로 건조한 분말에서 glycyrrhizin의 경우 5.8%, liquiritin의 경우 2.3% 각각 함유되어 있었다. 회수율은 103-113%였고, 일간, 일내 정밀도 실험에서 상대표준편차는 0.95-1.8% 였다. 본 실험 조건에서 liquiritin 과 glycyrrhizin의 검출한계는 각각 0.4 ng/mL과 0.01 ng/mL 이었다.
Licorice, Glycyrrhizae Radix is widely used as a herbal medicines and a dietary supplements in EastAsia. We employed high performance liquid chromatography electrospray ionization tandem mass spectrometryRadix were ionized by positive ion pneumatically assisted electrospray and detected by HPLC-MS/MS in themultiple-reaction monitoring (MRM) mode using precursor . product ion combinations at m/z 436.2 . 257.0and 823.4 . 453.4, respectively. The assay had a calibration range from 10 to 3,000 ng/mL. The limits ofdetection (LOD) of the liquiritin and glycyrrhizin were 0.4 ng/mL and 0.01 ng/mL, respectively. Theto 113 % and 0.95 to 1.8 %, respectively. According to the above results, HPLC-MS/MS method permitsassignment of tentative structures such as liquiritin and glycyrrhizin in the Glycyrrhizae Radix.
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