ACOMS+ 및 학술지 리포지터리 설명회

  • 한국과학기술정보연구원(KISTI) 서울분원 대회의실(별관 3층)
  • 2024년 07월 03일(수) 13:30
 

  • P-ISSN1225-0163
  • E-ISSN2288-8985
  • SCOPUS, ESCI, KCI

논문 상세

Home > 논문 상세
  • P-ISSN 1225-0163
  • E-ISSN 2288-8985

모유 중 지방산 조성 및 구조 분석

Compositions of fatty acids and structural identification in human breast milk

분석과학 / Analytical Science and Technology, (P)1225-0163; (E)2288-8985
2022, v.35 no.6, pp.229-236
유지우 (건국대학교 식량자원과학과)
금영수 (건국대학교)
강남미 (건국대학교)
  • 다운로드 수
  • 조회수

초록

모유의 지질대사체에 대한 연구는 축산유래 유제품의 경우와 비교하여 매우 제한적으로 이루어져 있다. 본 연구는 지용성 대사체 연구의 선행연구로서, 모유중 극성 및 비극성 지질 중의 주요 지방산 조성에 대한 세부적 정량법 및 구조동정을 목적으로 수행되었다. 인지질을 포함한 극성 지질과 비극성 지질의 분리를 위하여 silica gel을 활용한 정제법을 개발하였으며, 효과적인 methyl ester 및pyridylcarbinol ester 유도체화 방법을 적용하여 개별 분획의 세부적 지방산조성을 분석한 결과, 16종의필수지방산을 확인하였으며, 이와 함께 29종의 미량 지방산이 확인되어, 구조 분석을 실시하였다. 측쇄지방산의 경우, 15-18개의 탄소를 보유한 iso 및 anteiso 지방산이 주요한 것으로 확인되었다.

keywords
human breast milk, lipid, fatty acid, branched fatty acid

Abstract

Lipidomic analyses of transient breast milk are far more limited than those of other dairy products. As a preliminary analysis of breast milk lipidomes, analytical methods for polar and nonpolar lipids from transient breast milk were developed, and detailed fatty acid profiles were determined in this study. The newly developed methods include solvent fractionation of phospholipids and acyl glycerol, one-pot derivatization to FAMEs and pyridylcarbinol esters, and instrumental analysis, including GC-FID and GC-MS. The results indicate that breast milk contains 16 major common fatty acids with 8-22 carbons. Additionally, 29 minor fatty acids were identified, including odd-numbered fatty acids and branched analogues with 11-23 carbons. Their detailed concentrations in different fractions were measured using the internal standard method. In addition to ordinary fatty acids, breast milk contains several branched fatty acids, including iso/anteiso acids with 15-18 carbons. Structural studies have been performed on selected minor fatty acids via chemical synthesis.

keywords
human breast milk, lipid, fatty acid, branched fatty acid


참고문헌

1

1. L. M. Floris, B. Stahl, M. Abrahamse-Berkeveld, and I. C. Tellera, Prostaglandins Leucot. Essent. Fatty Acids., 156, 102023 (2020).

2

2. R. A. Gibson and G. M. Kneebone, Am. J. Clin. Nutr., 34, 252-257 (1988).

3

3. H. S. Kim, S. J. Kang, B. M. Jung, H. Y. Yi, J. A. Jung, and N. S. Chang, Br. J. Nutr., 117, 556-561 (2017).

4

4. K. H. Jackson, J. Polreis, L. Sanborn, D. Chaima, and W. S. Harris, Int. Breastfeeding J., 11, 1 (2016).

5

5. C. H. Kim, D. H. Lim, and Y. S. Keum, J. Am. Oil Chem. Soc., 93, 339-346 (2016).

6

6. R. G. Jensen, A. M. Ferris, C. J. Lammi, and R. A. Henderson, J. Dairy Sci., 73, 223-240 (1990).

7

7. R. G. Jensen, The composition of bovine milk lipids: January 1995 to December 2000. J. Dairy Sci., 85, 295-350(2002).

8

8. X. Q. Zou, Z. Guo, J. H. Huang, Q. Z. Jin, L. Z. Cheong, X. G. Wang, and X. B. Xu, J. Agric. Food Chem., 60, 7158-7167 (2012).

9

9. M. T. T. Nguyen, J. Kim, N. Seo, A. H. Lee, Y. K. Kim, J. A. Jung, D. L. Xuan, and J. Kim, J. Dairy Sci. 104, 6496-6507 (2021).

10

10. M. Jagodic, J. S. Tratnik, D. Potocnik, D. Mazej, N. Ogrinc, and M. Horvat, Food Chem. Toxicol., 141, 111299(2020).

11

11. W. W. Christie, E. Y. Brechany, S. B. Johnson, and R. T. Holman, Lipids, 21, 657-661 (1986).

12

12. Y. Cao, L. Yang, H. L. Gao, J. N. Chen, Z. Y. Chen, and Q. S. Ren, Chem. Phys. Lipids, 145, 128-133 (2007).

13

13. W. W. Christie, J. T. G. Hamilton, and D. B. Harper, Chem. Phys. Lipids, 97, 41-47 (1998).

14

14. F. Destaillats and P. Angers, J. Am. Oil Chem. Soc., 79, 253-256 (2002).

15

15. T. Kaneda, J. Biol. Chem., 238, 1229-1235 (1963).

16

16. H. Oku, N. Fumatori, K. Masuda, Y. Shimabukuro, T. Omine, and H. Iwasaki, Biosci. Biotechnol. Biochem., 67, 2106-2114 (2003).

상단으로 이동

분석과학