- P-ISSN 1225-0163
- E-ISSN 2288-8985
Bacillus stearothermopilus의 염색체 DNA로부터 polymerase chain reaction 법을 이용하여 ADH의 구조유전자를 증폭시킨 후, 발현 벡터 pGEX-KC에 삽입시켜 glutathion S-tansferase와 융합 단백질로 대장균에서 대랑 발현시켰다. 재조합 ADH는 <TEX>$37^{\circ}C$</TEX>에서 1 mM의 isopropyl-<TEX>${\beta}$</TEX>-D-thiogalactopyranoside로 단백질의 발현을 유도시켰으며, 발현된 단백질은 glutathione affinity 컬럼을 이용하여 정제하였다. 재조합 ADH는 에탄올에 높은 기질특이성을 나타내었으며 최적 pH와 온도는 각각 pH 9.0과 <TEX>$70^{\circ}C$</TEX>이었다. 또한 이 재조합 ADH는 본래의 효소보다 열에 안정하였다. 이 효소는 알코을 측정을 위한 효소학적 방법과 알코올의 공업적 생산에 이용될 수 있다.
The alcohol dehydrogenase (ADH) gene from Bacillus stearothermopilus was amplified by the polymerase chain reaction. The amplified DNA was inserted into the expression vector pGEX-KG, and expressed it as a fusion protein with glutathione S-transferase (GST) in E. coli. The recombinant ADH was produced by induction with 1 mM isopropyl-<TEX>${\beta}$</TEX>-D-thiogalactopyranoside at <TEX>$37^{\circ}C$</TEX> and purified by glutathione affinity chromatography. The recombinant ADH exhibited high substrate specificity for ethanol. The activity of the recombinant ADH proceeded optimally at pH 9.0 and <TEX>$70^{\circ}C$</TEX>. The recombinant ADH was highly stable against high temperature. This thermostable alcohol dehydrogenase can be used for the enzymatic determination of alcohol and for the industrial production of alcohol.