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  • 한국과학기술정보연구원(KISTI) 서울분원 대회의실(별관 3층)
  • 2024년 07월 03일(수) 13:30
 

  • P-ISSN1225-0163
  • E-ISSN2288-8985
  • SCOPUS, ESCI, KCI

논문 상세

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  • P-ISSN 1225-0163
  • E-ISSN 2288-8985

ICP/MS를 이용한 계란 및 건조돼지고기 중 셀렌 분석을 위한 전처리 방법 연구

A study on the pretreatment of egg and dried pork for determination of selenium using ICP/MS

분석과학 / Analytical Science and Technology, (P)1225-0163; (E)2288-8985
2001, v.14 no.6, pp.465-470
박경수
김선태
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초록

셀렌이 첨가된 계란 및 건조돼지고기 중 Se의 회수율을 증가시키기 위하여 비터를 이용하여 전처리하였다. 시료를 비커내에서 <TEX>$HNO_3$</TEX>만을 가하여 <TEX>$150^{\circ}C$</TEX>에서 3시간 동안 분해시킨 후 ICP-MS를 이용하여 셀렌을 정량하였다. 그 결과 Se는 94.2%의 회수율과 2.48%의 C.V.값을 각각 얻었다. 이 전처리 방법을 계란 및 건조돼지고기 시료에 적용하여 각각 0.13 - 2.71, 0.36 - 4.19 mg/kg 함량을 구할 수 있었다.

keywords
pretreatment, selenium, egg, dried pork, ICP-MS

Abstract

A pretreatment procedure was performed to improve recovery of selenium from enriched egg and dried pork. Samples were digested with only <TEX>$HNO_3$</TEX> in beaker at <TEX>$150^{\circ}C$</TEX> for 3 hrs, and Se was determined by ICP-MS. Recovery of selenium was 94.2%, and its C.V. value was 2.48%. The analytical results of Se by this method were 0.13 - 2.71 mg/kg for egg and 0.36 - 4.19 mg/kg for dried pork.

keywords
pretreatment, selenium, egg, dried pork, ICP-MS


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