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  • 한국과학기술정보연구원(KISTI) 서울분원 대회의실(별관 3층)
  • 2024년 07월 03일(수) 13:30
 

  • P-ISSN1225-0163
  • E-ISSN2288-8985
  • SCOPUS, ESCI, KCI

논문 상세

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  • P-ISSN 1225-0163
  • E-ISSN 2288-8985

골중납 측정의 시료 전처리 (산분해법과 마이크로웨이브 분해법)와 측정 방법 (유도결합 플라즈마 질량분석법과 흑연료 원자 흡수 분광 광도법)의 비교

Comparisons of sample preparation and measurement (inductively coupled plasma mass spectrometry and graphite furnace atomic absorption spectrometry) in the determination of bone lead.

분석과학 / Analytical Science and Technology, (P)1225-0163; (E)2288-8985
2003, v.16 no.2, pp.152-158
윤충식 (대구가톨릭대학교)
최인자 (원진노동환경건강연구소)
박성균 (하버드대학교)
김록호 (하버드대학교)
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초록

본 연구는 인체의 골중 납 농도를 측정하는데 필요한 시료 전처리법과 기기 분석법을 평가하기 위하여 수행되었다. 절단한 인간 사체 다리의 뼈를 상온에서의 산 분해법과 마이크로웨이브 분해법 (microwave oven method)을이용하여 납을 추출하였으며, 유도결합 플라즈마 질량분석법 (ICP-MS)과 흑연로 원자 흡수 분광 광도법 (GF-AAS)으로 납 농도를 측정하였다. 표준시료를 이용하여 회수율을 조사한 결과, 산분해 후 ICP-MS로 측정한 경우 높은 회수율을 보였으나, 산분해 후 GF-AAS로 측정한 것은 표준 농도보다 낮은 값을 보였으며, 마이크로웨이브 분해한 경우는 두 측정기기 모두 표준 농도보다 높은 값을 보였다. 뼈 시료의 경우, 산분해 후 ICP-MS로 측정한 납 농도는 GF-AAS의 값과 높은 상관성을 보였으나 (상관계수

keywords
bone lead, acid digestion, microwave oven, SRM, ICP-MS, GF-AAS

Abstract

This study was conducted to evaluate two sample digestion procedures and instrumental determination parameters for analysis of lead in bone. Amputated human legs were treated by acid digestion or microwave dissolution prior to spectrometric analysis. Inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS) and graphite furnace atomic absorption spectrometry (GF-AAS) were used for determining bone lead levels. Recovery efficiencies using standard reference material from acid digestion measured by ICP-MS were in good agreement with those of the certified value, but in cases of acid digestion by GF-AAS and microwave digestion by both two methods, recovery underestimated and overestimated, respectively. For the bone samples, the lead concentrations obtained by ICP-MS after acid digestionwere in good agreement with those by GF-AAS (correlation coefficient

keywords
bone lead, acid digestion, microwave oven, SRM, ICP-MS, GF-AAS


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