- P-ISSN 1225-0163
- E-ISSN 2288-8985
셀렌은 항산화 작용을 하는 미량 원소로 잘 알려져 있으며 많은 고객들은 다양한 식품시료중의 셀렌의 농도 및 정량에 관심을 갖고 있다. 본 연구에서는 75Se과 77mSe 핵종을 이용한 중성자 방사화 분석법에 의한 생물시료중의 셀렌 분석법을 확립하고 비교하고자 하였다. 이를 위하여 미국표준연구원의 3종의 인증 표준물질을 선택하여 미리 설정된 분석조건 (조사, 냉각 및 측정시간) 하에서 셀렌의 농도를 결정하였다. 두 가지 분석방법에 의한 측정값을 인증값과 평가하였으며 75Se과 77mSe의 측정값에 대한 검출한계와 불확도를 서로 비교 하였다.
Se is well known as an anti-oxidant trace element and many customers are interested in an analysis and contents of Se in the various foodstuff samples. This study was aimed at establishing and comparing an analytical method for the determination of the Se in biological samples by neutron activation analysis using two nuclides, 75Se and 77mSe. Keeping this objective, three NIST biological standard reference materials were chosen and the concentrations of the Se were determined under the prefixed analytical conditions such as the irradiation, decay and measurement time. The measured values by both analytical methods were evaluated with certified values. In addition, the detection limits and measurement uncertainty for the analytical results using 75Se and 77mSe were compared with each other.
WHO, (1996.) Trace Elements in Human Nutrition and Health, World Health Organization
(1997.) Applied Research and Development of Neutron Activation Analysis, KAERI