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  • 한국과학기술정보연구원(KISTI) 서울분원 대회의실(별관 3층)
  • 2024년 07월 03일(수) 13:30
 

  • P-ISSN1225-0163
  • E-ISSN2288-8985
  • SCOPUS, ESCI, KCI

논문 상세

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  • P-ISSN 1225-0163
  • E-ISSN 2288-8985

논문 상세

    비누화 및 액체크로마토그래프를 활용한 고상 건강기능식품 중 라이코펜 분석법 개발

    A simple method to determine lycopene in solid supplementary food preparations using saponification and liquid chromatography

    분석과학 / Analytical Science and Technology, (P)1225-0163; (E)2288-8985
    2023, v.36 no.3, pp.105-112
    https://doi.org/10.5806/AST.2023.36.3.105
    김영민 (단국대학교 약학대학)
    신예빈 (단국대학교 약학대학)
    권민경 (단국대학교 약학대학)
    김진환 (단국대학교 약학대학)
    김지성 (단국대학교 약학대학)
    이동규 (중앙대학교 약학대학)
    강명주 (단국대학교 약학대학)
    최용석 (단국대학교)
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    초록

    라이코펜은 카로티노이드의 일종으로 심혈관계 위험인자, 혈중지질, 혈압 등을 낮추는 효과를 가지는 것으로 알려져 있어, 액상 내용물이 충진된 연질캡슐, 고상 내용물이 충진된 경질캡슐을 포함하는다양한 제형의 라이코펜 건강기능식품이 유통되고 있다. 그러나, 최근 본 연구진은 현 건강기능식품공전 중 라이코펜 시험법의 고상 건강기능식품 적용에 한계가 있음을 확인하였다. 따라서, 본 논문에 비누화반응 및 액체크로마토그래프에 기반한 신규 고상 건강기능식품 중 라이코펜 시험법의 개발을 보고하는바이다. 신규 개발 시험법은 식품의약품안전평가원 가이드라인에 의거하여 밸리데이션 되었고, 모든 항목 결과가 가이드라인 기준을 만족함(특이성, 직선성 r2≥0.991, 정량한계 0.0149 mg/mL, 정확도(회수율) 92.70~97.18%, 반복성(회수율의 상대표준편차) 0.85~1.59%, 재현성(실험실 간 회수율의 상대표준편차) 3.70%)을 확인하였다. 또한 인증표준물질을 활용한 적용성 평가에서도 높은 정확도(98.81~101.59%)가관찰되어, 신규 시험법의 개발이 성공적이었음을 재확인하였다. 따라서, 신규 개발 시험법은 향후 고상라이코펜 건강기능식품 관리에 활용되어 국내 건강식품안전관리에 기여할 수 있을 것으로 판단된다.

    keywords
    lycopene, saponification, liquid chromatography, supplementary food preparation, supplementary food code

    Abstract

    Lycopene, a carotenoid hydrocarbon is known to have effects on reducing cardiovascular risk factors, blood lipids, and blood pressure. Thus, a lot of supplementary foods with lycopene in several dosage forms like soft capsule filled with liquid and hard capsule filled with powder are available in a market. Recently, however, our research group found that the lycopene assay in Supplementary Food Code of South Korea is only valid for oily lycopene preparation. Thus, here, we developed a simple method to determine lycopene in solid preparations for Supplementary Food Code of South Korea using saponification and liquid chromatography with an absorbance detector. The method was validated following Ministry of Food and Drug Safety guidelines. All validation parameters observed in this study were within acceptable criteria of the guidelines (selectivity, linearity of r2 ≥ 0.991, lower limit of quantification of 0.0149 mg/mL, accuracy as recovery (R) between 92.70 and 97.18 %, repeatability as relative standard deviation (RSD) values of R between 0.85 and 1.59 %, and reproducibility as the RSD value of interlaboratory R of 3.70 %). Additionally, the practical sample applicability of the validated method was confirmed by accuracy between 98.81 and 101.59 % observed from its lycopene certified reference material (CRM) analyses. Therefore, the present method could contribute to fortify the supplementary food safety management system in South Korea.

    keywords
    lycopene, saponification, liquid chromatography, supplementary food preparation, supplementary food code


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