프랜차이즈 산업의 발전과 더불어 프랜차이즈 기업과 관련한 다양한 연구들이 진행되고 있다. 그 중 프랜차이즈 성과와 관련된 논의들은 가맹본부 성과, 가맹점 성과, 관계특성에 대한 성과, 재무적 성과, 비재무적 성과 등 연구의 주제나 목적에 따라 다양한 관점에서 제시되어 왔다. 그러나 기존의 프랜차이즈 성과와 관련된 논의들이 너무 포괄적으로 제시되거나 만족, 장기지향성 등 정성적인 측면만을 강조하는 한계를 안고 있다. 따라서 본 연구는 프랜차이즈 기업의 성과를 보다 명확하게 제시할 필요성에 의해 진행하게 되었다. 즉, 프랜차이즈 기업의 특성을 반영한 계량화되고 수치화된 정량적인 성과지표를 제시하고자 한 것이다. 이를 위해 프랜차이즈 기업의 계약관리 실태를 체계적으로 분석 정리하고 이를 전사적 계약관리(ECM)지표로 제시하였으며, 보다 정량적인 분석을 위해 계약관리 레버리지를 제안하였다. 계약관리 레버리지는 가맹점과의 계약증가율이 가맹본부의 매출액증가율의 변화에 어떠한 유의적인 변화를 가져오는가를 보여주는 지표로서 프랜차이즈 기업을 대상으로 분석한 결과, 주목할 만한 시사점을 발견할 수 있었다. 따라서 본 연구는 프랜차이즈 기업의 성과를 매출액이나 가맹점증가율, 만족 또는 재계약의도라는 일면적 측면에서 제시되던 관점에서 보다 종합적이고 입체적인 차원에서 계량화된 분석 틀을 제공함으로써 프랜차이즈 기업 성과연구와 실무적인 차원의 기업 성과관리에 새로운 방법론을 제시하였다는데, 그 목적과 의의가 있다.
The studies of franchise companies are underway with the development of the franchise industry. Franchisor performance, franchisee performance, and relationship characteristics on performance, financial performance, non-financial performance, including research on the topic or purpose of the franchise performance and related discussions from a variety of perspectives have been proposed. Presented so comprehensive a discussion regarding the existing performance of the franchise and qualitative aspects such as satisfaction, long-term orientation to emphasize the limits. Therefore, this study was conducted by the franchise company's performance than the need to be clearly presented. Propose a quantifiable and quantified to reflect the characteristics of the franchise quantitative performance indicators. Franchise contract management systematically analyze the status of the enterprise contract management(ECM) and proposed contract management, leverage as an indicator for a more quantitative analysis. Contract management leverage is the franchise as an indicator of the merchant and the growth of the contract showing any significant changes in the coming changes in the Franchisee's sales growth target analysis results, notable implications could be found. This study are new methodology for the practical dimensions of performance of franchise companies.
최근 기업들이 마케팅의 효율성을 극대화하기 위해서 브랜드 경험에 초점을 맞춘 다양한 마케팅 프로그램을 실행하고 있으며, 이는 소비자들에게 자사의 브랜드에 대한 긍정적인 체험을 경험하도록 하여 충성도를 제고하기 위한 마케팅 활동이 온·오프라인을 가리지 않은 채 다양한 분야의 산업 영역으로 확대되고 있다, 한편, 공정거래위원회 정보공개서에 등록된 국내 프랜차이즈 브랜드 수는 모두 3,034개이며, 이 가운데 외식 프랜차이즈 브랜드는 2,145개로, 지난 10년간 양적인 성장을 거듭해 오면서 경쟁이 매우 치열해지는 양상을 보이고 있다. 이와 같은 시장 상황 하에서 외식 프랜차이즈 브랜드의 경쟁력 제고 방안을 도출하고자 본 연구를 진행하였다. 연구결과 소비자가 브랜드에 대해 느끼는 감정과 오감을 통한 반응이나, 브랜드에 대한 연상, 그리고 매장을 직접 방문하면서 느낀 행동 요인들이 포함된 브랜드 경험과 브랜드를 살아있는 대상으로 인식하여 인간의 특성을 브랜드에 부여하여 형성된 이미지를 의미하는 브랜드 개성이 모두 브랜드 태도에 유의한 영향을 미치는 것으로 나타났다. 그러나 브랜드 경험이 개성보다는 더 큰 영향을 미치고 있는 것으로 파악되었다. 외식 프랜차이즈 브랜드의 경험과 브랜드 개성에 대해 긍정적일수록 재 구매 의도 또한 증가되는 것으로 분석 되었으며, 두 가지의 구성개념 간에 영향력의 크기는 비슷한 수준을 보이는 것으로 나타났다. 또한, 외식 프랜차이즈 브랜드 태도는 재 구매 의도에 유의미한 영향을 미치는 것으로 나타나, 브랜드 태도가 긍정적일수록 구매 의도가 증가하는 것으로 밝혀졌으며, 이 같은 결과를 통해 브랜드에 대한 호의적인 태도 형성이 외식프랜차이즈 브랜드의 단골 고객 확보와 밀접한 관련성이 있음을 확인하였다. 마지막으로 브랜드 경험, 브랜드 개성이 모두 재 구매 의도와의 관계에 브랜드 태도가 유의한 매개역할을 하는 것으로 분석되었고, 이 또한 브랜드 개성보다는 브랜드 경험이 브랜드 태도를 매개하여 재 구매 의사에 상대적으로 큰 영향을 미치는 것으로 나타났다.
Market players have realized the importance of brand power and tried to develop effective marketing programs which focus on consumer's brand experience. This study aims to investigate brand experience and brand personality effect on brand attitude which is overall consumer's faith toward brands and repurchase intention in food-franchised by Structural Equation Model. As results, both brand experience and brand personality affect brand attitude although brand experience has more influence than brand personality. As consumers show positive brand experience and attitude, repurchase intention is higher. Brand attitude plays a mediation role in the relation of brand experience and personality, and repurchase intention. Also brand experience shows more influence than others on repurchase intention.
오늘날 우리나라 산업에서 서비스 산업이 차지하는 비율이 급속히 늘고 있다. 그 중에서 프랜차이즈 커피전문점이 보편화 되면서 프랜차이즈 커피전문점만의 서비스품질이 필요하게 되었고 서비스품질 향상을 통해 고객만족과 고객충성도를 이끌어 낼 필요가 있다고 할 수 있다. 본 연구에서는 경쟁이 심화되어 가고 있는 프랜차이즈 커피전문점에서 서비스품질의 속성에 대해 규명하고, 이를 바탕으로 정서적 몰입과 재구매의도에 대한 관계를 조사하고 이러한 개념들 간의 인과적 관련성을 실증분석을 통해 접근하였으며, 이에 따른 결과는 다음과 같다. 첫째, 프랜차이즈 커피전문점의 서비스 품질 실행요인(유형성, 반응성, 공감성) 중 공감성은 정서적 몰입에 긍정적인 영향을 미치는 것으로 나타났다. 반면 유형성과 반응성은 정서적 몰입에 긍정적인 영향을 미치지 않은 것으로 나타났다. 이와 같은 결과는 커피전문점을 이용하는 소비자들의 이유가 명확하기 때문인 것으로 여겨진다. 따라서 커피전문점에서의 물리적 시설이나 규정에 의한 정해진 서비스 보다 고객이 이용하기 편안한 분위기와 장소 제공이 무엇보다 중요한 서비스라 할 수 있겠다. 둘째, 정서적 몰입은 재구매의도에 긍정적 영향을 미칠 것으로 나타났다. 이러한 연구 결과를 기반으로 프랜차이즈 커피전문점에 있어서 필요한 서비스품질을 이해하고 고객의 구매의도를 강화하기 위한 마케팅 전략을 수립해야 할 것이다.
Currently, the service industry share in domestic industry is increasing. Especially the size and marketability of the food service industry, which satisfies with basic human desire, is growing significantly. In this food industry, the coffee industry is recognized as a different area from the traditional food industry. The age of instant coffee at low price has gone. Today, more and more customers want to drink more delicious coffee and coffee that is good to their bodies. Especially as individualism has been rambling, more and more people enjoy individualism and want their personal space. This is why coffee speciality stores have been universalized. Also, as coffee speciality stores have been generalized, their own service quality is necessary and they should satisfy and affirm their loyalty to the customers in line with the enhancement of service quality. The purpose of this research is understanding of the impact of coffee specialty shop's service quality on affective commitment and repurchase intentions. The results of an empirical study in this research are as follows: First, compassion among the execution factors of coffee specialty shop's quality has a positive effect on both of affective commitment. But typicality and reactivity don't. Second, affective commitment have a positive effect on repurchase intentions. With a base of the above research result, we should comprehend that another service quality factor exists compared to other dining-out industry and establish marketing strategies in order to contribute to enhance repurchase intentions for the customers.
본 연구는 상권을 동태적관점에서 상권을 구성하는 업종중심특성과 상권고객인 유동인구중심특성의 적합도를 비교함으로써, 상권 활성화 방안을 모색하는데 목적을 두고 있다. 천안시에 소재하는 천안역상권, 두정동상권, 신부동상권의 업종데이터와 유동인구데이터를 분석하여, 기간경과에 따른 업종과 고객중심특성변화를 분석하여 정책적시사점을 제시하고 있다. 상권에 대한 선행연구들은 동태적 관점에서의 연구가 아닌 특정시점에서의 연구로 한정되어 있으며, 상권쇠퇴요인과 상권 활성화 요인의 대부분이 도심기능쇠퇴에 따른 도심기능 활성화처럼 서로 대응관계에 놓여있다. 본 연구에서 제시하는 지역상권 활성화 방안으로는 상권데이터관리체계구측과 획일적 활성화정책이 아닌 상권특성별 목표고객과 유입고객의 일치성을 고려한 활성화전략, 상권쇠퇴지수개발 등이며, 소상공인 지원정책 목표를 지역상권 활성화와 개별점포 경쟁력 강화의 동시추진으로 확대 제안하고 있다.
This study is in the purpose for the revitalization of traditional market as comparing to the relevancy between the central characteristics of a floating population going around for buying something or eating food and lots of small-sized businesses comprising of the commercial districts. The several traditional markets such as Cheonan station, Dujeong-dong, Sinbu-dong in Cheon-An city has been investigated repeatedly almost every two or three years by the Small Enterprise development Agency(SEDA) since 2001. By analyzing the raw data of those commercial districts made by SEDA, we can calculate the number of firms andthe ratio of business type of each commercial districts. In this research, the type of each business is classified into four groups such as restaurant, service, retail and the rest. Moreover, the central character of the floating population is derived from the raw data, which means the customer information about sex, age structure or the most populous time zones. From these characteristics, one commercial districts has his own specific features distinguishing from the others. The most important differences of past researches are firstly the dynamic viewpoint rather than a static one. Secondly it suggests that the relation between the central characteristics of districts and the floating population would exist. Lastly, it suggests that the interaction between both of them have a significant effect on the growth or decline of the districts and the rates of business type, other adjacent commercial districts as well. Eventually, this study provides several meaningful points for the revitalization of commercial districts to government or stakeholder such as management organization, business owners and new starter etc.
최근 경제적 불안과 실업율의 증가 등의 사회적인 문제로 인하여 창업시장의 수요가 증가 하는 가운데 청년창업 지원방안, 중기청 창업지원 계획 등의 정부의 창업 지원정책을 바탕으로 창업 시장은 지속적인 성장 추세를 보이고 있다. 이 같은 창업 시장의 확대에 힘입은 프랜차이즈 시장의 동반 상승이 예상되는 바, 프랜차이즈 시장에 대한 보다 현실적이고 구체적인 연구는 그 중요성이 점차 커질 것으로 사료된다. 본 연구에서는 가맹희망자의 브랜드 선택에 있어 기존에 선행연구를 개선하여 브랜드 선택에 영향을 미지는 선행 변수로 브랜드이미지, 본사의 지원, 창업비용, 정보탐색활동으로 보고 브랜드 선택에 영향을 미치는 요인을 규명하였으며, 그 결과는 다음과 같다. 첫째, 첫째, 창업업종 연령, 성별, 결혼여부에 따라 브랜드 이미지에 대한 생각 및 창업가능성에는 차이가 있다. 둘째, 예비창업자의 가맹계약의향에 있어 가장 중요한 요소는 경제적 특성이다. 브랜드 이미지 및 가맹지원, 정보탐색활동은 가맹희망자에게 있어 큰 영향을 미치는 속성으로 보기는 어려우며, 오히려 가맹점을 운영하는데 드는 비용(초기 창업비용 및 자기자본과의 일치성, 홍보비용, 운영자금, 시설/장비 재투자 등)이 중요한 속성인 것으로 나타났다. 특히 초기 창업비용과 자기자본과의 일치성은 가맹희망자에게 있어 가장 중요한 요인인 것으로 나타났다.
Due to the social problems including recent economic crisis and unemployment rate increase, the demand of business foundation market has been increased and, in the meantime, on the basis of the business foundation support policy of the government including youth foundation support policy and Small & Medium Business Administration foundation planning, business foundation market has been showing steady growth trend. With this enlargement of foundation market, as the accompanied increase of franchise market is expected, it is considered that the importance of more realistic and concrete research about franchise market be larger than before. This study considered brand image, main office support, foundation cost, information search activity as the advanced variable of effect on brand selection and established the cause of effect on brand selection by improving the existing advanced research, and its result is as follows. First, according to foundation business kind, age, sex, yes or no of marriage, there is some difference III the thought about brand image and foundation possibility. Second, Second, the most important factor of franchise contract intention is economical specificity. It is difficult to consider brand image, franchise support and information search activity as the property having a big effect on preliminary founder, and it was shown that the cost for franchise management(Consistency with initial foundation cost and self-capital, promotion cost, management fund, facility/equipment reinvestment, etc.) is an important property. Specially, it was shown that consistency with initial foundation cost and self-capital is the most important factor for preliminary founder.
국내 프랜차이즈 산업은 매년 10% 이상의 성장률을 보이고 있는 유망사업이자 유통업의 핵심으로 부상하고 있다. 또한 베이비부머 세대의 은퇴를 비롯한 사회문화적 현상으로 인해 당분간 프랜차이즈 산업의 성장은 지속될 것으로 예상되고 있다. 그러나 국내 프랜차이즈는 몇몇 소수의 업종을 중심으로 가맹본부 및 가맹점 진출이 집중되어 있어 신규가맹점을 확보하는데 그 한계를 드러내고 있다. 이에 포화 상태에 접어든 업종 내에서의 가맹본부는 성장을 위해 새로운 업종으로의 제2, 제3 브랜드로 사업 확장을 전개하고 있으나 성공보다는 실패가 더 많은 것이 현실이다. 따라서 본 연구에서는 (주)인토외식산업의 맥주바켓 사례를 중심으로 신규 브랜드 개발 방식 및 전개 후 결과에 대해 연구하고자 한다. 본 연구의 사례 분석 결과, 프랜차이즈 가맹본사는 지속적으로 환경 조사 및 분석을 해야 하며, 조사 방법과 조사된 내용을 통해 도출 되는 내용은 객관성을 전재로 해야 한다는 것이 나타났다. 이렇게 도출된 내용을 바탕으로 신규 브랜드의 Biz-Model을 수립해야 산업 및 고객으로부터 인정을 받을 수 있는 것이다. 포화상태의 치열한 환경에 속한 프랜차이즈 본사일수록 환경의 변화에 민감하게 대응을 하고 이를 기업 활동과 연계시킬 수 있는 능력을 필요로 한다. 선행적 대응을 통한 프랜차이즈 뉴비즈니스 런칭 사례인 (주)인토외식산업의 맥주바켓 성공사례를 통해 환경변화에 따른 대응 방법에 대해 연구할 필요성을 제기한다.
Domestic franchise industry is a promising business to more than 10% per year growth rate and emerging as core of retail. In addition, due to the socio-cultural phenomena, including the retirement of the baby-boom generation, the growth of the franchise industry for some time expected to continue. But Domestic franchise reveals that limits to ensure for new franchisees because that few industries are concentrated to advance for franchisor and franchisees. Franchisors that within the industry came to a saturated, are for the growth and expansion of business into new industries to deploy as second, third brand. But reality is that the more success rather than failure. Therefore, in this study is a new brand development approach and case study results it focus on the BEERBARKET's successful story of INTO FRANCHISE SYSTEMS, INC. Case analysis results of this study, are reveled that franchise headquarters derived through research methods and research information, environmental survey and analysis should be continuously and objectively. Thus, based on the derived contents, the new brand Biz-Model should be established for recognition from the industry and customers. Ability to respond sensitively to changes in the environment and business activities can be associated with linking franchise headquarters belonging to the saturated competitive environment more is needed. Through proactively respond Franchise New business launching instance that BEERBARKET's successful story of INTO FRANCHISE SYSTEMS, INC. suggests the need to study about how to respond to environmental changes.
Franchise store retailing is taking on ever greater roles in business and commerce in China. The diverse product range, small-batch order, high frequency and time-specific requirements inherent in retail logistics make it the most complicated of all categories of logistics. In franchise store retailing, expanding business scales make trans-regional development a trend. Without a well-functioning logistic system, the standardized delivery of products would be held back, impacting trans-regional development strategy and operational costs. Therefore, the efficiency of franchise store retailing largely depends on logistical efficiency. The integrated and streamlined management of franchise stores depends in large measure on their logistical centers. As such, logistical centers constitute the key link and bears on core competitiveness in franchise store retailing. This thesis begins with an analysis of the current developments and four basic logistical models of franchise store retailing in China, proceeds to summarize developmental trends as well as focal issues and proposes an efficiency enhancing plan.