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  • 한국과학기술정보연구원(KISTI) 서울분원 대회의실(별관 3층)
  • 2024년 07월 03일(수) 13:30
 

  • P-ISSN1225-0163
  • E-ISSN2288-8985
  • SCOPUS, ESCI, KCI

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  • P-ISSN 1225-0163
  • E-ISSN 2288-8985

전기화학적 방법에 의한 효소의 최적 pH 결정

Determination of Optimum pH of Enzyme by Electrochemical Method

분석과학 / Analytical Science and Technology, (P)1225-0163; (E)2288-8985
2000, v.13 no.1, pp.41-48
윤길중
이범규
권효식
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초록

돼지의 소장조직을 탄소반죽에 혼입시켜 과산화수소 정량 바이오센서를 제작하고, 기질농도와 pH변화가 전극의 효소반응속도에 미치는 영향을 관찰하였다. 수학적 취급이 용이하도록 매개체는 첨가하지 않았다. 관찰된 현상들을 정량적으로 처리하여 전극반응에 관련된 효소의 전기화학적 특성과 최대 반응속도를 구하였다. 또, pH에 따른 Michaelis 상수의 변화로부터 여러 가지 열역학적 파라미터를 얻고, 이를 이용하여 효소활동의 최적 pH를 구하는 방법을 고안하였다.

keywords
biosensor, hydrogen peroxide, porcine peroxidase, optimum pH

Abstract

A biosensor for the determination of hydrogen peroxide was constructed by immobilizing of porcine small instestinal tissue in a plain carbon paste, and the effect of varying the <TEX>$H_2O_2$</TEX> concentration and pH on the rate of catalytic reaction was evaluated. For the mathematical simplicity, no mediator was added. Electrochemical properties and the maximal rate could be derived from the quantitative analysis of the observed phenomena related to the electrode reaction. Also, pH dependence of the Michaelis constant enabled to calculate various thermodynamic parameters and subsequently to design a electrochemical method to determine the optimum pH of enzyme.

keywords
biosensor, hydrogen peroxide, porcine peroxidase, optimum pH


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