- P-ISSN 1225-0163
- E-ISSN 2288-8985
소형의 이온선택성 전극을 흐름계 어레이로 구성하여 전자혀 시스템을 제작하였다. 제작된 전자혀 시스템에 음용수 및 알코올성 음료를 저 농도의 완충용액 (0.005 M Tris-H2SO4 pH 7.2)에 묽힌 후 9개의 전극이 장착된 흐름계에 흘려 보내어 전위차를 측정하였다. 얻어진 자료는 주성분 분석 (principal component analysis; PCA)을 통하여 식음료의 맛을 평가할 수 있도록 2차원 및 3차원 좌표계에 표시하였다. 본 연구에서 제작한 전자혀 시스템은 식품의 생산공정관리의 목적으로 또는 시중에서 구할 수 있는 식음료 맛의 변화 추이를 구분해 내는 목적으로 유용하게 사용될 수 있다.
A taste sensor system composed of mini electrode array was built in a flow cell. Potentiometric signals from 9 electrodes were collected for drinking waters and alcoholic beverages which were diluted in a low concentration buffer solution (0.005 M Tris-H2SO4 pH 7.2) for the measurement. The measured results were treated with the principal component analysis (PCA), and grouped on a two or three dimensional PCA coordinate to discriminate the tastes of each beverage. It is demonstrated that the taste sensor system of this work may be used for the quality control of beverages in production or the examination of their taste variation in the market.
배영민, (2001) 고분자 막 전극 센서 어레이를 이용한 전자 혀 개발,
강인수, (2000) 현대식품화학, 지구문화사