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메뉴본 연구의 목적은 물질 사용 연구에서 널리 사용되어 온 기대 이론을 섭식 행동에 적용하여 음식의 영향에 대한 기대를 측정하기 위해 개발된 음식기대척도(Anticipated Effects of Food Scale: AEFS)를 한국어로 번안하고 타당화하는 것이다. 이를 위해 대학생을 대상으로 한국어로 번안한 AEFS와 섭식기대, 음식중독, 섭식행동과 관련된 설문지를 실시하여 한국판 AEFS의 요인구조, 신뢰도 및 타당도를 확인하였다. 탐색적 및 확인적 요인분석 결과, 한국판 AEFS의 고가공음식 파트와 저가공음식 파트 모두 긍정기대와 부정기대의 2요인 구조를 보였고, 양호한 수준의 신뢰도와 수렴 및 변별 타당도를 보였다. AEFS의 음식기대는 섭식기대의 하위요인들과 정적 상관을 보였다. AEFS의 고가공음식 긍정기대와 부정기대, 저가공음식 부정기대는 음식중독증상, 정서적 섭식과 정적 상관을 보였다. 절제된 섭식은 고가공음식 및 저가공음식의 긍정기대와는 상관을 보이지 않은 한편 부정기대와는 정적 상관을 보였다. 또한 AEFS의 음식기대는 음식중독 증상에 대해 일반적인 섭식기대 이상의 추가적인 설명량을 보여 증분 타당도도 확인되었다. 본 연구 결과는 한국판 AEFS가 특정음식에 대한 긍정적이고 부정적인 기대를 측정하는 타당한 도구임을 시사한다.
This study aimed to validate the Anticipated Effects of Food Scale (AEFS) developed to measure food expectancy. The factor structure, reliability, and validity of the Korean version of the AEFS (K-AEFS) were investigated in 477 undergraduate students. The results of the exploratory and confirmatory factor analyses of the K-AEFS showed that both highly processed and minimally processed foods had a two-factor structure of positive and negative expectancies. The internal consistency, test-retest reliability, and convergent and divergent validity were good. Food expectancies of the K-AEFS were positively correlated with eating expectancies. Positive and negative expectancies toward highly processed food and negative expectancies toward minimally processed food were positively correlated with food addiction symptoms and emotional eating. Restrained eating showed no correlation with positive expectancy, but positively correlated with negative expectancy toward highly processed and minimally processed food. Furthermore, incremental validity was confirmed in that there was further power of food expectancies than the general eating expectancy toward food addiction symptoms. The present results suggest that the K-AEFS is a valid scale for measuring both positive and negative expectancies toward specific foods.