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이재양(공정거래위원회) ; 김판진(초당대학교 기업경영학과) pp.1-23 https://doi.org/https://doi.org/10.21871/kjfm.2011.2.2.1
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초록

2002년 5월 공정거래위원회는 '가맹사업거래의 공정화에 관한 법률'을 제정하여 정보공개제도를 도입하였으나, 정보공개서의 신뢰성과 투명성을 담보하는데 한계가 드러나게 되어 2008년 2월부터 가맹본부로 하여금 가맹희망자나 가맹점사업자에게 제공할 정보공개서를 공정거래위원회에 등록하도록 하고, 등록된 정보공개서를 가맹희망자나 가맹점사업자에게 제공하도록 하는 정보공개등록 제도를 도입하였다. 이에 가맹본부는 새로이 도입된 정보공개서 등록제도에 대하여 귀찮고 규제일원적인 제도로 생각하고 있으나, 가맹사업이 급속도로 발전되고 있는 요즈음 가맹사업의 경쟁력을 강화하지 않으면 자칫 도태될 위험에 처해있는 현실에 비추어 볼 때, 역발상으로 오히려 가맹사업을 전개함에 있어 가맹본부가 잘 작성된 정보공개서를 홍보자료로 적극 활용하고 예비창업자들에 진실성이 담보된 정보를 제공하여 가맹본부의 신뢰성을 확보한다면, 가맹사업자와 더불어 가맹사업을 성공적으로 이끌 수 있는 토대를 마련하게 될 뿐 아니라 또한 가맹점사업자와의 사이에 발생되는 분쟁을 사전에 미리 차단하여 대리비용을 감소시켜나갈 수 있을 것이다. 이에 본 연구에서는 가맹본부의 입장에서 정보공개서를 잘 작성할 수 있는 방법 및 그 활용방안에 대하여 연구하였다.

Abstract

The Freedom of Information System has been introduced into the society based on the Fair Trade Transactions Act, which was established by Fair Trade Commission (FTC) on May, 2002. However, the system itself has showed limitations in guaranteeing a reliability and transparency of the disclosure document. Thus, since February, 2008, FTC not only made franchisors to register disclosure documents but also adopted the Disclosure Document Registration System, which forced them to provide registered disclosure documents to franchise applicants and franchisee. Franchisors consider the newly adopted Disclosure Document Registration System a restrictive system. However, considering the recent trend of fast growing franchising industry and the importance of being competitive, franchisors need to utilize the disclosure documents to promote their business and to gain trusts from franchise applicants by providing truthful information. In that way, franchisors will be able to establish a foundation that franchising industry might be successful and reduce the agency fee by cutting out conflicts with franchisees. Thus, this study aims to study the ways of effective preparation of disclosure document and its utilization from a franchisor viewpoint.

한선호(세종대학교 경영전문대학원) ; 김현준(ISC Tech 신규사업팀) ; 최걸용(서린바이오사이언스 생명공학사업본부) ; 한규철(세종사이버대학교) pp.24-44 https://doi.org/https://doi.org/10.21871/kjfm.2011.2.2.24
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초록

최근 인터넷 상에서는 SNS(Social Network Service) 시장 쟁탈전이 불붙고 있다. SNS는 사람과 사람을 연결하는 커뮤니티형 회원제 서비스 또는 이러한 서비스를 제공하는 웹 사이트를 말한다. 이러한 온라인 마케팅의 도구인 SNS를 활용하는 업체들이 증가하고 있고, 온라인 마케팅 활성화가 경쟁업체와의 차별화 전략으로 각광받고 있다. 본 연구에서는 이런 SNS를 활용한 기업의 온라인 마케팅 사례를 분석하여 프랜차이즈 기업의 마케팅에 활용하는 방안에 대해 연구하였다. 그래서 과, 페이스북 사례를 바탕으로 프랜차이즈 기업의 마케팅에 적용할 수 있는 방법으로는, 첫째, 개인 및 프랜차이즈 기업, 단체의 홈페이지로서의 역할, 둘째, 관심사 관련 커뮤니티, 공동체 모임의 조직화 수단으로서의 역할, 셋째, 점포나 본사의 위치를 알려주는 위치 지도 도구로서의 역할이다. 또한, 트위터를 프랜차이즈 기업의 마케팅에 적용할 수 있는 방법으로는, 첫째, 프랜차이즈 기업 및 브랜드 홍보로서의 역할, 둘째, 오프라인 영업의 한계를 트위터를 통해 극복할 수 있고, 셋째, 프랜차이즈 기업 및 브랜드의 기획과 개발의 역할이다.

Abstract

Many companies are increasingly using social network service(SNS) as an online marketing tool, and its marketing activation has been in the limelight as a differentiation strategy most recently. The purpose of this study is to analyze online marketing cases utilizing SNS and to apply it in Franchise Enterprise in order to activate its marketing activities. This study is more concerned with the cases of facebook, twitter, and blog among social network services and suggests some ways of utilizing them in Franchise Enterprise as follows: Based on the examples of facebook, firstly, we set up the role as a homepage in individul, Franchise Enterprise, and other organizations. Secondly, we also set up the role as an organizing tool in communities, and thirdly, setting up the role as a location map tool. Regarding some applications in marketing tool of Franchise Enterprise, we suggest the role as a public relation tool of the company and brand, and also propose the role of brand planning and development. Finally, we suggest a way of overcoming the limitation in offline operations.

최정계((주)휴먼산업디자인) ; 이상윤(세종대학교 경영대학 경영학과) pp.45-69 https://doi.org/https://doi.org/10.21871/kjfm.2011.2.2.45
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초록

포장의 기본적인 기능은 포장의 보존성·배송성·세분성·심미성·편리성이다. 초기에는 포장의 기능 및 필요성을 보호성에 두었지만, 오늘날 이것이 더욱 확장되어 패키지의 판매촉진 기능에 중점을 두고 있다. 생산품은 그것 자체로만 상품이라 말하기는 어렵지만, 패키지 상품이 됨으로써 상품화하였다고 말 할 수 있다. 또한 포장과 내용물이 동일시(identification) 됨으로써 상품이 되는 것이므로 패키징의 상품성은 중요한 기능이다. 포장 디자인의 역할이란 소비자의 다양한 needs와 wants를 충족시키는데 영향력있는 요소이다. 과거의 식품 패키지디자인은 물건을 보호하고 운반하는 역할에 지나지 않았지만 현대에 들어서는 더욱 다양한 역할이 요구되고 있다. 요즘의 상품들은 그것이 갖는 본래의 기능뿐 아니라 더불어 다양한 부가가치가 있어야 하는 것이다. 이는 기술과 정보의 발달과 물질의 풍요에서 오는 선택 범위의 다양성에서 비롯된다. 오늘날의 식품 패키지디자인이 단지 물건을 아름답게 감싸는 수준에만 머물 수 없는 것은 바로 이 때문이다. 패키지디자인은 상품을 소개하는 가장 상징적인 기호이다. 제품을 연구, 생산, 유통하는 관계자의 입장에서도 그렇고, 그 제품을 구매하여 사용하는 소비자의 입장에서도 마찬가지이다. 상품의 정보를 전달하는 쪽이나 제품의 상품성을 따져보는 쪽이나 중요한 매개체는 결국 패키지디자인인 것이다. 현대의 식품 패키지디자인은 상품의 기능적인 면은 물론 소비자의 까다로운 감성적 요구에도 충실해야 한다. 이것이야말로 현대 식품 패키지의 중요성과 존재 이유라고 할 수 있다. 패키지는 소비자의 요구에 충실하기 위해 존재한다. 소비자에게 선택되는 기회를 얻기 위한 접근, 이것이 식품 패키지디자인의 가장 큰 역할이다. 본 연구는 식품 패키지디자인에서 제안되는 심미성, 편의성, 실용성, 경제성 그리고 환경 지향성을 상업화하기 위해 현존하는 방법들과 이론들을 살펴보고, 식품 산업분야에서 패키지디자인이 판매촉진 및 매출 증대에 지대한 영향을 주는 이유와, 물류 분야에서 상품의 효익에 영향을 미칠 수 있는 패키지디자인의 기능과 역할에 대하여 살펴보는 것을 목적으로 한다. Green Design을 식품 패키지에 접목시켜 재활용과 분해가능한 식품 패키지 개발에 대한 사례와 장수식품의 패키지디자인 사례를 살펴본다.

Abstract

A basic function of packaging is preservability, delivery, subdivision, aesthetic and serviceability on packaging. Originally, the function and necessity of packaging is on preservability, but today it is expending before. then packaging is focusing on sales promotion. Although it is hard to say production itself, it could does when it is made. also, it is important for product to be goods when packaging and its materials are identification on matching each other. The role of packaging design is a core factor that satisfy consumer a various of needs and wants. In the past, the role of food packaging design is just preservability and delivery on product. but then, nawaday it is asked a various role. Not only present products have to get inherency but also have added value. That is, advanced technologies, information, and richness from materials which are diversity for coming a extention of choice. currently, food packaging design shouldn't have stayed on just packaging which cover beautiful. Packaging design is a symbolic sign. It is importance for manager to do R&D, producing, and distribution, also for consumer who use and buy the product whether manager and consumer think package design is a main mediation. This day, food design pay attention to be asking consumer's a number of sensitivity. It is the reason that the package is importance and exist. This article is to examine preservability, delivery, subdivision, aesthetic, serviceability, and environmental orientation in order to develop and show a method and theories to find package design in food industry the reason that why sales promotion and its profit increase. Consequently, draw on the function of package design effects the benefit on product is distribution. Green Design on the food packages by combining recycled and biodegradable food packages for the development of practices and long life to the look of the food package design practices.

최수환(세종대학교 경영전문대학 FCMBA) ; 김중원(세종대학교 경영전문대학 FCMBA) ; 김경록(세종대학교 경영전문대학 FCMBA) ; 이영석((주)총각네 야채가게) pp.70-83 https://doi.org/https://doi.org/10.21871/kjfm.2011.2.2.70
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농산물 수입개방에 따른 국제화에 대응하여 농사눌의 경쟁력 향상을 위한 농업의 구조조정의 필요성과 농산물 유통에 있어 농산물 제값받기, 공정거래, 능률 향상 등의 시대저 요청에 정부의 적절한 대응이 있어야만 한다. 이를 위해 공산물에 비해 보잡한 농산물의 유통구조를 효율적으로 변화시키고, 산지수집 단계에서부터 농산물 출하선택의 폭을 넓혀 안정적인 상품공급과 계획적인 생산체계를 유도하고 농산물의 원활한 수급조절과 판매 처리 능력을 확대하여야 한다. 또한, 유통과정에서 각종 부도덕한 상거래 행위를 근절시켜 유통정책의 효율적인 수립 및 집행을 위해 정확한 유통통계와 정보화가 필요하다. 농산물 유통구조 개선의 궁극적인 목적은 생산자에게는 상푸의 적정가격 보장과 생산의 극대화를 위한 시설개선이며, 소비자에게는 기호에 따라 적정가격의 최상푸질을 제공받는 것이다. 그러므로 경영의 효율성을 높여 단순히 유통비용 또는 마진을 낮추는 개선이 아닌 실제적인 구조조정을 통해 유통구조의 비용을 절감하여 최상의 생산품을 제공하여야만 향후 우리나라 농산물의 입지를 강화하고 소비자의 구매 욕구를 충족시킬 수 있을 것이다.

Abstract

The number of agricultural products due to open in response to international competitiveness of the farming press and the need for structural adjustment in agriculture and in agricultural crops receive a fair market price, fair trade, such as improving efficiency sidaejeo appropriate response to the request of the government must have. For this purpose, compared to the communist bojaphan agricultural water efficiently changing the structure of the distribution, agricultural products originating from the acquisition phase choice of shipping a stable product supply and plans to expand production system to induce a smooth supply of agricultural products, expand processing capacity and sales control should be. Also, in the distribution process by eliminating various immoral conduct commerce retail establishment and enforcement of policies for efficient and accurate distribution statistics, information is needed. The ultimate goal of agricultural restructuring and ensure fair price for producers sangpuui and improvement of production facilities for maximizing and affordable for consumers, according to your preferences to receive the best offer will be Foo. Therefore, management increases the efficiency of just distribution costs, or margins, lowering the improvement is not practical to restructure the distribution structure of costs for the best product and must supply the next country of agricultural products, strengthen the consumer's purchase desire to meet will be.

김하정((주)ISC 신규사업팀) ; 정영배((주)ISC) ; 이재규((주)BJKOREA) ; 이필수((주)신한은행) pp.84-94 https://doi.org/https://doi.org/10.21871/kjfm.2011.2.2.84
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현재 국내 프랜차이즈 업계의 가맹점주 관리 시스템의 필요성이 점차 대두되고 있다. 국내 프랜차이즈 업계가 외형에 집중되고 부피가 커지고 있는 반면에 내부적인 가맹점 관리 시스템의 부재 및 부실이 가맹점의 폐점과 분쟁으로 나타나고 있으며 본사의 가맹점 관리 시스템이 필요하다는 것을 증명해 주고 있다. 본 연구에서는 이런 문제점을 보완하고 시스템화 시키는 방안을 보험사와 보완하고 새로운 시스템 구축 및 활용하도록 연구해 본다.

Abstract

Domestic franchise industry is growing rapidly as a promising business in 21st century and also ordinary people business. Domestic franchise headquarters and franchisees have increased exponentially. However, because of tough competition in the industry, headquarters' lack o fawareness of recruiting and managing franchisees, and reckless expansion strategy for the structural problem of profit structure and lack of experts, systematic management and support system are not going well. For these reasons, the need of franchisee management system is growing up in this industry. Domestic franchise industry is focused on appearance, the volume, while absence and lowness of internal management systems are making stores shut down and conflicts proving necessity of management system. In this study, we find and study the way to compensate these problems and systematize by cooperating within surance companies to manage franchisees, and eventually to be able to set up and use new systems including franchise management system, initial services, on goin gservices, lega lservices, tax services, labor services, and financial analysis and planning services.

우대일(세종대학교 경영대학원) ; 이상윤(세종대학교 경영대학 경영학과) pp.95-110 https://doi.org/https://doi.org/10.21871/kjfm.2011.2.2.95
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글로벌 경제여건의 불안과 우리 경제의 양극화가 심화됨에 따라, 중소기업과 소상공인의 체감경기는 여전히 낮으며 불안한 실정이다. 2007년 서브프라임 사태로 촉발된 전 세계적 금융시스템의 붕괴는, 세계 각국의 금융산업의 근간을 흔들리게 하는 촉진제 역할이 되었으며, 이에 가장 민감한 계층인 소상공인들의 생존 활로 역시 큰 위험을 맞고 있는 실정이다. 제조, 도매, 소매 등 유통산업의 모든 구성력이 상호 연계성과 의존성이 점차 커지고 있으며, 리스크에 대한 불안요소 역시 점차 증가되고 있는 것이 현실이다. 소상공인 스스로의 활로개척으로는 생존할 수 없는 외부 환경적, 물리적 리스크의 요인이 점차 커지고 있어, 이에 대응하지 못하는 소상공인들은 큰 위기를 맞고 있다. 이를 극복하기 위해 정부에서는 여러 가지 노력을 기울이고 있으나, 그 효과가 지속적이지 못하고 있는 것이 안타까울 따름이다. 고용과 창출의 지속성이 떨어지는 단기근로중심의 일자리 증가와 가계소득의 체감저하등으로 인해, 전반적인 고용 및 창업등의 자영업 시장이 개선되지 못하는 악순환이 나타나고 있는 실정이다. 최근 유럽 각국에서 발생되는 재정위기 및, 김정일 사후, 북한과의 관계상황, 중동전세의 불안등 다국적인 리스크 요인들로 인해 성장세가 둔화되는 조짐을 보이고 있다. 전문기관들의 지표상 성장 통계는 4%내외로 예상되고 있으며, 서민들이 느끼는 자영업 경기는 여전히 암울하다. 일자리부족과, 고용불안, 은퇴 후 생계수단에 대한 마땅한 대책이 없는 것이 주위의 현실이다. 좁고, 과당경쟁의 상태에 놓여있는 시장에 대기업의 진출 또한, 더욱 상황을 어렵게 만드는 환경적 요인으로 판단해 볼 수 있다. 프랜차이즈라는 경영 컨셉이 과연, 자영업자의 삶을 안정적으로 보장해 줄 수 있는 제도적 열쇠인지를 우리는 다시금 판단해봐야 할 부분이기도 하다. 사업분야의 진입장벽을 뚫고, 자영업자와의 상생을 외치며, 오늘도 무섭게 대기업은 진출하고 있다. 고통스러운 내수침체를 겪고 있고, 앞날을 기대할 수 없고, 혼란스럽 불안한 자영업을 영위해 나가는 것이 바로 소상공인이다. 하루빨리, 현명한 소비진작으로 내수경기를 회복시키는 일이 매우 중요하다. 정부와 관련기관등이 힘을 하나로 모아, 고민하고, 해법을 제시하고, 제대로 된 방향을 설정하여 책임있게 끌고 나가는 것이 무엇보다 중요한 시점이다. 따라서 본 연구는 현재 시행되고 있는 소상공인 지원정책을 검토하여, 소상공인의 경쟁력 강화를 제시하는데 목적이 있다.

Abstract

As global economic conditions are getting uneasy and polarization of our economy is intensified, the economic sentiment of small businesses is still low and unstable. The collapse of worldwide banking systems due to sub prime crisis in 2007 became the catalyst that shakes financial industries in each country in the world; the most sentiment people, small businesspersons, also have hard time facing survival way out, facing a great crisis. All organizing powers including manufactures, wholesales and retails are being gradually greater in mutual relations and dependence, and unstable factors about risks are also increasing. For exterior environmental and physical risk factors which cannot make small businesses survive themselves by developing ways out are eventually increasing, those who cannot cope with these factors face a great crisis. Although the government tries hard to overcome this situation conducting many ways, the effect does not continue. It is the real state that independent business markets including overall employment and establishing business have vicious cycle that they cannot be improved, due to increase of employment centered on short-term labors which lack durability in creation of employment and decline of household income. Recently, growth shows indication of slowdown because of multinational risk factors including financial crisis in each country in Europe, the death of Kim Jung-il, relationship with North Korea, and unstability of war situation in the Middle East Asia. Experts expect that growth rate will be about 4%, and independent business that ordinary people feel is still gloomy. It's reality that there is no adequate alternative for lack of jobs, unstable employment and a means of living after retirement. Also, the fact that large companies enter the market which is narrow and in the excessive competition should be an environmental factor that makes the situation worse. The business concept, a franchise, is the part we should think about whether it is the institutional solution that can guarantee independent businessmen stable life. Major companies are frightfully entering the market today, breaking the barrier to entry and shouting of a win-win with independent businesses. It's the small businesspersons who go through painful domestic recession, cannot predict the future and manage confusing and unstable independent business. It's very important to restore the domestic economy through wisely boosting consumption as soon as possible. It's also important to lead the situation by gathering powers of the government and related organizations, agonizing, suggesting solutions, and establishing accurate directions. The purpose of this study, therefore, is to suggest ways to strengthen competitiveness of small businesspersons by examining small business support policies which are currently implemented.

정용희((주)주성제약) ; 유민경(에이스월드 유학원) ; 강명배((주)신세계푸드) ; 윤명길(을지대학교) pp.111-133 https://doi.org/https://doi.org/10.21871/kjfm.2011.2.2.111
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본 연구는 급변하는 시대에 변화하는 소비자의 특성에 따라 하루가 다르게 변화하는 마케팅 트렌드를 통하여 점차 중요시 되어지는 스토리텔링(storytelling) 마케팅의 기본 요소들을 토대로 이를 충족시켜주는 스토리텔링의 특징들을 문헌과 자료들을 통하여 고찰 분석해보고 이를 통하여 스토리텔링이 기업의 브랜드 이미지에 미치는 영향과 스토리텔링 마케팅이 성공하기 위하여 필요한 요소들을 알아본다. 또한 이 요소들이 실질적으로 어떻게 사용되어 지고 있는지 국내외적인 사례분석을 통하여 성공적인 외식프랜차이즈의 스토리텔링 마케팅을 위해 나아갈 방향을 제시하는데 도움이 되고자 한다.

Abstract

Marketing trend made change quickly to meet consumers' characteristics in the era of rapid change. This study examined characteristics of storytelling by using literature and material that was thought to be important, and inspected not only effects of storytelling upon brand images of enterprises but also success factors of storytelling marketing. And, the study investigated actual use of the factors by case study at home and abroad to give directions of storytelling marketing of successful catering franchise.

이동신(Fudan University) ; 강태원(ZhejiangUniversity) ; 이용기(SejongUniversity) pp.134-149 https://doi.org/https://doi.org/10.21871/kjfm.2011.2.2.134
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최근 들어 기업의 사회적 책임(CSR)에 관한 기업과 학자들의 관심이 갈수록 증대하고 있다. 기업의 사회적 책임의 속성 중 일반적으로 기업의 역할론을 집중적으로 조명하고 있다. 더욱이 국제표준화기구(ISO)가 기업의 실제적 규범으로ISO900, ISO1400을 지정한 후, 2010년 11월 ISO가 ISO26000을 기업의 사회적 책임의 새로운 가이드라인으로 선언하면서 그 중요성이 훨씬 증대되었다. 경제전환시대에 이르러, 중국에서도 기업의 사회적 책임에 관한 중요성이 날로 증가하고 있다. 2011년 중국사회과학원의 '중국기업의 사회책임에 관한 보고'에 의하면, 중국기업의 사회책임수준은 초기단계로서, 아직까지 낮은 수준에 머무르고 있다. 특히 베이징은 중국의 수도로서 정치, 문화, 국제, 중국내 교류 중심지로서, 중국에서 가장 큰 소매시장이 형성되었고, 세계 10대 소비도시로 소매기업이 꾸준히 발전하고 있다. 그러나 아직까지 베이징 소매기업에 대한 기업의 사회적 책임에 관한 관리모형에 대한 연구가 부족한 현실이다. 본 논문은 중국 및 베이징의 소매기업의 사회적책임에 관한 관리현황을 파악하였다. 그리고 정부주도하의 베이징의 소매기업의 사회적 책임 관리모형을 4개 측면에서 수립하였다. 또한 기업이 계속적인 경쟁력을 유지하기 위해 소매기업의 사회적 책임을 수행할 수 있도록 5가지 시행방안을 제안하였다.

Abstract

For decades, corporate social responsibility (CSR) has been a subject of intense debate among scholars and practitioners. Discussions have generally focused on the role of business in society and the nature of an enterprise's social responsibilities. The International Organization for Standardization (ISO) announced the implication of the ISO 26000 as the new guidance standard for social responsibility, which is built on the intellectual and practical infrastructure of ISO 9000 and ISO 14000. Although the enthusiasm for corporate social responsibility (CSR) has been echoed in the Chinese marketing literature, with the very low rate and level of CSR implementation in China's enterprises based on 2011 report of Chinese Academy of Social Sciences, this paper will give a general statement on the current status and future management mode of CSR in China.

한국프랜차이즈경영연구