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  • 한국과학기술정보연구원(KISTI) 서울분원 대회의실(별관 3층)
  • 2024년 07월 03일(수) 13:30
 

  • P-ISSN1225-0163
  • E-ISSN2288-8985
  • SCOPUS, ESCI, KCI

논문 상세

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  • P-ISSN 1225-0163
  • E-ISSN 2288-8985

가공식품 중 아크릴아마이드 분석

Determination of acrylamide in food products

분석과학 / Analytical Science and Technology, (P)1225-0163; (E)2288-8985
2007, v.20 no.2, pp.164-169
최동미 (식품의약품안전청 신종유해물질팀)
정형욱 (식품의약품안전청 신종유해물질팀)
박성국 (식품의약품안전청 신종유해물질팀)
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초록

고속액체크로마토그라피/질량분석기를 이용하여 가공 식품 중 아크릴아마이드를 분석하였다. 대상 식품은 감자칩 (6종), 프렌치후라이 (11종)으로 총 17종이었다. 시료를 균질화하여 3차 증류수로 추출하고 C18 및 혼합이온교환수지 카트리지를 이용하여 정제한 후 LC/MS/MS으로 분석하였다. 이동상으로는 0.1% 초산과 0.5% 메탄올을 함유하는 수용액을 사용하였으며, 대상물질의 특이이온을 ESI 질량분석기로 확인 및 정량하였다. 평균 회수율은 91~101%이었으며, 정량한계는 <TEX>$10{\mu}g/kg$</TEX>이었다. 대상식품의 유형에 따라 검출 수준에 차이를 나타냈으며, 평균 검출수준은 감자칩은 0.71 mg/kg, 프렌치후라이는 0.34 mg/kg이었다.

keywords
acrylamide, food, LC/MS/MS.... ., acrylamide, food, LC/MS/MS.... .

Abstract

A selective analytical method of LC/MS/MS has been applied to determine the levels of acrylamide in food products. Food samples were 17 including 6 potato chips, and 11 french fries. The analysis of food samples includes extraction with DDDW, clean-up using C18 and mixed ion exchange SPE cartridges and detection by liquid chromatography tandem mass spectrometry. The mobile phase was a mixture of 0.1 % acetic acid and 0.5 % methanol in water. The target ions were identified and determined by ESI mass spectrometer. The overall recoveries were ranged from 91 % to 101 % and the limit of quantitation was <TEX>$10{\mu}g/kg$</TEX>. Depending on food kinds, the levels of acrylamide were variable and the average was 0.71 mg/kg for potato chips, and 0.34 mg/kg for french fries.

keywords
acrylamide, food, LC/MS/MS


참고문헌

1

(2002) Report of a Joint FAO/WHO Consultation (ISBN 92 2156218 8),

2

http://www.cfsan.fda.gov/~dms/acrylami.html,

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