ACOMS+ 및 학술지 리포지터리 설명회

  • 한국과학기술정보연구원(KISTI) 서울분원 대회의실(별관 3층)
  • 2024년 07월 03일(수) 13:30
 

  • P-ISSN1225-0163
  • E-ISSN2288-8985
  • SCOPUS, ESCI, KCI

논문 상세

Home > 논문 상세
  • P-ISSN 1225-0163
  • E-ISSN 2288-8985

역상 고성능 액체 크로마토그래피를 이용한 마늘에서 diallyl disulfide의 분석

Determination of diallyl disulfide in garlic by reversed-phase high performance liquid chromatography

분석과학 / Analytical Science and Technology, (P)1225-0163; (E)2288-8985
2007, v.20 no.5, pp.442-447
만효룡 (인하대학교)
Yulia Polyakova (인하대학교)
노경호 (인하대학교)
  • 다운로드 수
  • 조회수

초록

마늘(Allium sativum L.)의 특성은 organosulfur 화합물이다. 마늘에 포함된 diallyl disulfide(DADS)를 분석하기 위한, 간단하고 신속한 시료준비와 분석방법을 제시하였다. 모든 마늘시료들은 메탄올, 벤젠, 또는 테트라하이드로퓨란과 같은 용매로 추출하여 분석하였다. 실험결과에 의하면, 메탄올로 추출한 시료가 가장 우수하였다. 분석조건으로는 이동상은 메탄올과 물로 구성되고 기울기법을 적용하였다. 분말가루로 된 마늘 1 g에 0.61 mg DADS를 추출하였다. 기존 분석방법에 비해 우수하여 마늘관련 연구에 도움이 될 것이다.

keywords
garlic, dially disulfide, RP-HPLC, extraction

Abstract

The properties of garlic (Allium sativum L.) are attributed to organosulfur compounds. In this paper, an analytical technique with a rapid and simple sample preparation procedures for determination of diallyl disulfide (DADS) in garlic was reported. The DADS was simply extracted with various solvents (methanol, benzene or tetrahydrofuran) from garlic and prepared for HPLC analysis. From the results, the methanol was select as an optimal extraction solvent. The mobile phase was composed from methanol and water, and the gradient elution mode was applied. 0.61 mg of DADS per g garlic powder can be extracted with methanol. This work offers some advantages over the currently accepted techniques and would be useful for chemical and biological studies of garlic and its products.

keywords
garlic, dially disulfide, RP-HPLC, extraction


참고문헌

1

Rahman, K, (2003) Ageing Res. ReV.,

2

Ip, C, (1992) Nutr Cancer,

3

Reddy, B. S, (1993) Cancer Res.,

4

Block, E, (1985) Sci. Am.,

5

Block, E, (1992) Angew Chem. Int. Ed. Eng.,

6

Ueda, Y, (1991) Nippon Shokuhin Kogyo Gakkaishi,

7

Matsuura, H, (1996) Planta Med.,

8

Lawson, L. D, (1991) J. Nat. Prod.,

9

Ziegler, S. J, (1989) Planta Med.,

10

Eckner, M. M, (1992) J. Chromatogr.,

11

Imai, J, (1994) Planta Med.,

12

Krest, I, (2000) J. Agric. Food Chem.,

13

Yoo, K. S, (1998) Sci. Hortic.,

14

Thomas, D. J, (1994) J. Agric. Food Chem.,

15

Ueda, Y, (1990) Agric. Biol. Chem.,

16

Arnault, I, (2003) J. Chromatogr. A,

17

Lawson, L. D, (2005) J. Agric. Food Chem.,

18

Arnault, I, (2005) J. Pharm. Biomed. Anal.,

19

Kubec, R, (1999) J. Chromatogr. A,

20

Lancaster, J. E, (1983) J. Sci. Food Agric.,

21

Keusgen, M, (2003) J. Biosens. Bioelectron.,

22

Synge, R. L. M, (1956) Biochem. J.,

23

Ichikawa, M, (2006) J. Agric. Food Chem.,

상단으로 이동

분석과학