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ACOMS+ 및 학술지 리포지터리 설명회

  • 한국과학기술정보연구원(KISTI) 서울분원 대회의실(별관 3층)
  • 2024년 07월 03일(수) 13:30
 

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엄성필(서울과학종합대학원 경영학) ; 이동일(세종대학교 경영대학) pp.1-45 https://doi.org/https://doi.org/10.21871/kjfm.2011.2.1.1
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초록

프랜차이징은 창업 촉진, 고용 창출 및 경제발전 측면에서 매우 효과적인 전략으로 세계 각국은 관련 법규 마련 및 발전 계획 수립을 통해 프랜차이즈 산업을 육성, 지원하고 있다. 베트남은 2005년 6월 프랜차이즈 관련 법규를 마련하고, 2009년 WTO 가입으로 프랜차이즈 분야 100% 외국인 단독투자를 허용하여 프랜차이즈 산업 활성화 기반을 확대하였다. 아울러 베트남은 경제발전에 따른 소득증가, 서구식 생활패턴의 확산 등으로 프랜차이즈 산업이 급속히 발전되고 있고, 많은 글로벌 프랜차이즈 기업들이 앞 다투어 진출하고 있는 유망시장이나, 지금까지 베트남 프랜차이즈 시장 진출과 관련된 국내의 연구는 전무한 실정이다. 따라서 본 연구에서는 베트남에 성공적으로 진출한 국내외 기업들의 사례 분석을 통해 베트남에 진출하려는 우리의 후발 기업들에게 효과적 진출 전략과 성공 요인을 제시하고자 한다. 연구결과, 베트남 시장에 성공적으로 정착한 기업들은 각자의 기업 특성과 강점에 맞는 마케팅 전략을 전개하였으며, 공통적인 핵심 성공 요인들은 1) 선발주자이점의 최대한 활용, 2) 과학적 시장조사를 통한 현지화, 3) 철저한 위생 안전 관리, 4) 선직영, 후가맹 전략, 5) 타국에서의 성공, 실패 경험 벤치마킹 등으로 나타났다.

Abstract

Franchising is one of the most effective strategies in promoting business establishment, creating jobs and accelerating economic growth. Thus, many countries in the world foster franchise business and support the franchise industry by enacting relevant regulations and making development policies. Vietnam deregulated franchise market through making franchise-related laws on June, 2005 and after joining WTO in 2009, Vietnamese government opened up the franchise market by letting foreign investors acquire 100% share on their investment in Vietnam. In addition, Vietnamese consumer's rapidly growing income and increasing liking for western life style make Vietnamese franchise market attractive and profitable. For this reason, many global franchise firms are competing to get the best seats. However, there has been no Korean attempt to profoundly study over Vietnamese franchise market. The purpose of this study would focus on analyzing and evaluating cases of Korean and international firms which successfully entered Vietnamese market and on proposing effective strategies and key success factors. The result of this study indicates that the companies successfully settled down to the Vietnamese market have developed marketing strategies which fit their strengths, and their common key success factors are 1) making the best of first mover advantage, 2) adapting themselves to local tastes and behaviors via systematic and scientific market research, 3) making thorough supervision on safety and hygiene, 4) doing strategy of firstly directly being operated and settled down by franchisor, later being managed by franchisees, 5) benchmarking both successful and failed cases in other countries.

황성혁(세종대학교 경영대학) ; 최용훼(세종대학교 경영대학) ; 한규철(세종사이버대학교 경영학부) pp.46-60 https://doi.org/https://doi.org/10.21871/kjfm.2011.2.1.46
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초록

경제 성장에 따른 산업화와 소득 수준의 증가, 그리고 여성의 경제활동 참여가 증가하면서 우리나라 외식산업이 급속하게 성장하였다. 고용친화적인 외식산업의 성장은 고용창출 효과에 기여할 것으로 기대하여 본 논문은 한국은행에서 발표한 산업연관표를 이용하여 외식산업이 고용부문에 어떤 영향을 미쳤는지 살펴보는 것을 목적으로 한다. 분석 결과에 의하면, 2005년 기준으로 외식업 분야의 10억 원의 생산증가를 위하여 직접적으로 필요한 피용자(임금근로자)는 11.3명이고 피용자뿐만 아니라 자영업자와 무급가족종사자 모두 포함하면 24.6명이 필요한 것으로 나타났다. 외식업의 생산 증가를 위해 필요한 노동자(임금근로자 및 자영업자와 무급가족종사자 포함)의 수가 해를 거듭할수록 지속적으로 감소하는데 이는 외식업의 노동생산성 증가로 여겨진다. 즉, 외식업의 사업체 규모 확장, 시설 자동화로 인한 것으로 여겨진다. 외식산업이 다른 산업의 고용창출에 미친 파급효과를 살펴보면, 2005년 기준으로 10억 원의 생산증가로 인해 유발되는 취업자 수는 40명인 것으로 나타났다. 이때 외식업 분야의 직접적인 취업유발인원은 24.9명, 그리고 15.2명은 타산업에 간접 유발된 취업자로 나타났다. 직접 취업유발인원에 대한 간접 취업유발인원의 비율이 계속 증가하고 있는데 이는 외식업의 수요 증가가 타산업 취업유발에 미치는 영향이 점차 커져가고 있음을 의미한다. 따라서 외식산업을 통해 고용창출 효과를 높이기 위한 정부의 장·단기적 정책 방안 마련이 필요하다.

Abstract

Under the crisis of global economy, a creation of employment became an important economic issue in Korea. Recently, the structure of Korea economy has been shifted to technology intensive industry. So, Korea economy has been placed on growth without job. Food service industry to overcome this situation has begun to receive attention as a good alternative. Therefore, this study analyzed the effect of the food service industry up on the national employment in Korea using input-output table. Food service industry has a high influence on related industries that are within a food system in respect to job creation. These results show that it is important to provide support policies by government to develop a food service industry.

Li, Dong-xin(Sejong University) ; Kang, Tae-won(Zhejiang University) ; Lee, Yong-Ki(Sejong University) pp.61-73 https://doi.org/https://doi.org/10.21871/kjfm.2011.2.1.61
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초록

Abstract

Supermarket Franchising, as a relatively new mode of retail business, is often regarded as one of the two hallmarks of the "Modern Logistics Revolution". After more than ten years of development, franchise supermarkets have been a rising force in retail business in China. As a product of a highly-developed commercial economy, franchise supermarkets mainly deals in foodstuffs and other daily necessities, featuring low cost, high turnover rate, low prices and diversified inventory. Propelled by the conveniences that come with open shelves and self-service shopping, franchise supermarkets have been growing very rapidly and the rise of many franchise supermarket brands bears testimony to its growth potential and profitability. Meanwhile, in the backdrop of this boom, some franchise supermarkets are going bankrupt. This paper analyzes the current status of franchise supermarkets and some factors bearing on their core competencies, so as to close the competitiveness gap with international retail giants.

서민교(맥세스실행컨설팅) ; 노용숙(한국교육평가인증원) ; 이영철(장안대학교 유통경영과) pp.74-99 https://doi.org/https://doi.org/10.21871/kjfm.2011.2.1.74
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초록

2000년대 외환위기 이후 프랜차이즈 창업에 대한 관심증가로 프랜차이즈 산업은 매년 급성장을 거듭해 오고 있으며, 당분간 프랜차이즈 산업의 성장은 지속될 것으로 예상되고 있다. 그러나 국내 프랜차이즈는 외형적으로는 성장을 지속하고 있으나 그동안 몇몇 소수의 업종 중심으로 가맹본부 및 가맹점 진출이 집중되어 신규가맹점 확보에 그 한계를 드러내고 있다. 이에 포화상태에 접어든 업종 내에서는 신규가맹점 진출보다는 기존 가맹점 유지를 통해 매출증가 유도 및 동종업종 점포를 흡수하는 방향으로 전략을 수정하고 있다. 이미 '업종변경'이라는 방식의 가맹점 출점 전략이 사용되고 있음에도 불구하고 지금까지 기운영점포를 가맹점으로 흡수하는 방식인 컨버전 프랜차이징을 활성화 하는 방안이 제시되고 있지 않다. 따라서 본 연구에서는 동네 슈퍼마켓의 나들가게로 컨버전한 사례를 중심으로 컨버전 프랜차이징 전개 방식 및 전개 후 결과에 대해 연구하고자 한다. 본 연구의 사례분석 결과, 컨버전 프랜차이징 후 매출, 내점 고객 수, 점포 이미지 등이 증가하였으며, 점주/소비자의 만족도 또한 컨버전 전에 비해 증가한 것으로 나타나고 있다. 이는 컨버전 프랜차이징이 기업과 점주/소비자 모두에게 긍정적인 전략임을 의미한다고 할 수 있다. 그러나 나들가게의 경우, 정부의 정책 하에 진행된 사례임으로 프랜차이즈 기업에 나들가게 전개 방식을 적용하기에는 한계가 있으나, 이미 프랜차이즈 산업 내에서 전개되고 있는 전략임을 볼 때, 나들가게 사례를 통한 컨버전 프랜차이징 전략모델에 대해 연구할 필요성을 제기한다.

Abstract

This study aims to introduce conversion franchising strategy by utilizing the case of Nadle-Gagae. The case study of Nadle-Gagae shows that conversion franchising to Nadel-Gagae increases sales, the number of customer visits or visiting rates, and the level of satisfaction of store-owner and customer. This implies that conversion franchising benefits conversion franchising company, store-owner, and customer; it can be conducted as a competitive edge or strategy. However, it is limited to conclude that conversion franchising strategy will apply to all general franchising companies by only analysizing the case of Nadle-Gagae, because the business was initiated by government agency or governmental policy. Therefore, the franchising management should consider more conditions or circumstances related to franchising industry.

이영석(자연의 모든 것) ; 윤남수(세종사이버대학교 경영학부) pp.100-118 https://doi.org/https://doi.org/10.21871/kjfm.2011.2.1.100
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초록

1990년대에 들어서면서 국민소득이 크게 향상되고 각종 공해와 환경오염의 심화 및 건강에 대한 관심의 증가로 안전한 식품, 안전한 농산물에 대한 소비자의 요구가 지속적으로 커지고 있다. 최근 들어서는 고령화시대, 독신자 증가, 저 출산 등으로 농수산물을 다량으로 구입하던 예전과는 달리 소매 업장을 이용하여 소량 구매하는 고객들이 늘어나고 있다. 또한, 모든 산업분야에 걸쳐 고객의 요구가 다양해지는 것은 농수산물 구입에도 반영되고 있다. 농수산물은 다른 제품과는 달리 유통단계도 매우 신속하여야 하고, 고객의 입장에서 세분화된 유통의 모든 단계에도 높은 관심을 보이고 있는 실정이다. 또한, 농수산물을 주로 판매하는 소매 업장에서는 고객의 요구를 정확하게 알고 반영하는 것이 수익을 창출하는 기본이 된다. 본 연구는 소매 업장에서 농수산물 판매 시 고객만족을 이끌어 내고 나아가서는 많은 충성고객을 만들어 높은 수익을 창출할 수 있는 전략을 세우는데 그 목적을 가지고 있다. 기존의 문헌고찰 결과 소매 업장에서는 브랜드 제품의 구비 및 A/S제도 서비스를 통해 소비자들이 농수산물 구매시 가장 중요하게 생각하고 있는 신뢰성을 형성하여야 한다는 결과를 도출하였다. 또한, 사회의 변화에 발맞추어 소량 판매를 위한 개별 포장 등으로 보관상의 문제나 처리 문제를 해결하는 방안을 마련해야 한다. 본 연구의 결과를 바탕으로 소매업장에서는 세분화된 고객의 니즈를 반영한 고객서비스 차원의 전략을 수립하여 발전시켜 나아가야 한다.

Abstract

Since 1990, income has been grown rapidly in Korea. Thus, concerns of environmental pollution and health have been increased among Korea's consumers. As a result of this concern, demand for safe food and agricultural products has been growing in Korea. Recently, purchasing patterns of Korea's consumers have been changed as Korea's society has changed to an aging society, growth of unmarried person, and low birthrate. Korea's consumers prefer to buy only volume that they need. Thus, the volume of agricultural products that they purchase became small. Therefore, retailers should reflect such needs of consumers to their business. The purpose of this study is to build up new strategies in order to make a high profit through customer's satisfaction when selling agricultural products. Using literature review, this study has drawn results. The results of this study is that retailers should lay products with brand in their store and establish trust with customers in oder to make loyal customers. In addition, retailers should prepare individual package of agricultural products for sales of a small volume to keep pace with social changes.

권용덕(주)가맹거래법인 미래) ; 우종필(세종대학교 경영학과) ; 이상윤(세종대학교 경영학과) pp.119-133 https://doi.org/https://doi.org/10.21871/kjfm.2011.2.1.119
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초록

본 연구는 이론적 실무적 상황을 감안할 때 가맹계약에 대한 기본개념을 정립하고 가맹계약과 관련된 실무적 사항에 대한 논의의 범위를 확정하고 프랜차이즈 거래의 실태와 공정거래위원회의 법 적용 사례를 통해 불공정거래행위의 위법성기준을 분석하여 프랜차이즈 유관기관, 프랜차이즈 거래자, 관련소비자 등 모두에게 프랜차이즈 거래의 법적안정 효과에 기여함을 목적으로 한다. 결과적으로 가맹사업에서는 불공정성을 판단하는데 있어서 가맹사업법상 예외 규정을 적용하더라도 필요충분조건을 모두 포함하지 않으면 위법성을 조각할 수 없고, 위법성을 회피하는 절차를 거쳤다 하더라도 내용적으로 타당하지 않으면 위법성 조각될 수 없다.

Abstract

The objective of this study is to establish the basic concepts for franchise agreements in consideration of both theoretical and practical conditions, to set the parameters for the discussion regarding the practical business matters pertaining to franchise agreements, and to analyze the criteria for determining the illegality of unfair trade practices based on research into actual practices in franchise transactions and on case studies of the implementation of laws by the Fair Trade Commission. The study aims to thereby contribute to the stabilization of laws in franchise transactions, benefiting all parties including franchise-related institutions, participants in franchise transactions, and related consumers. In conclusion, even in cases where regulatory exceptions are applied within the Fair Franchise Transactions Act when determining the illegality of franchised businesses, it is impossible to eliminate illegality unless all necessary and sufficient conditions have been included, and even if the procedure for evading illegality has been undertaken, illegality may not be eliminated unless the contents thereof are legitimate.

주승우(세종대학교 일반대학원 호텔,관광경영학과) ; 이상윤(세종대학교 경영대학 경영학과) pp.134-151 https://doi.org/https://doi.org/10.21871/kjfm.2011.2.1.134
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초록

기업은 예측 불가능한 변화에 대하여 신개념의 접근 방법을 준비하여야만 하는 시대에 살게 되었고, 다양한 시장 환경의 변화로부터 도전을 받고 있다. 기업들은 자사의 역량을 핵심 분야에 집중시키고 나머지 부분들은 제휴를 통해 기업비용의 절감을 실현시키는 방법에 관심을 기울이고 있다. 호텔의 식음료 상품역시 상품과 서비스에 대한 고객의 기대가 증대되고 있는 가운데 식음료 업장의 운영자들은 고객 가치 증진을 위해 가격의 하향 책정과 품질 향상이라는 양자택일의 상황에 놓여 있다. 그러나 대다수 의 호텔들은 대기업에서 운영되고 있기 때문에 이미지 유지를 위해 을 가격의 하향 책정을 택하여 손실을 감수하고 있는 현실에서 국내 호텔 운영자들에게 '브랜드 제휴'가 브랜드 이미지를 향상시키고 매출을 증진시키는 하나의 해결책으로 제시될 수 있을 것이다. 이에 따라 국내 중가 호텔 경영자들에게 브랜드 제휴 결정 요인을 제시하여 보다 효율적으로 브랜드 제휴를 수행 할 수 있는 방안을 제시하였다.

Abstract

The strategy for brand alliance is a new type of franchise to iron out the problems like the hotel restaurant's structural contradiction and decreasing profits caused by keen competition with external restaurants. This study is purposed to present the decisive factors for the brand alliance throughexamining the correlations between the brand restaurant designation standards and the expected effects from local low- and mid-priced hotel's brand alliance. The questionnaires were distributed to instructors and professors who have experience in teaching the food and beverage sections at college's hotel and tourism departments and 100 specialists at managerial level of a hotel's food and beverage parts.This survey was conducted for 20 days from December 2 to 22, 2004 and analyzed by independent t-test and canonical correlation analysis. The findings of this survey are as follows.Firstly, the service of the expected effect factors of the brand alliance was recognized relatively high by the specialists in hotel industry, while the sales effect factor of restaurant designation standards was recognized higher by the academic experts.The specialists of the hotel industry recognized the factors of menu and corporate culture higher than the academic experts. Secondly, the entire factors of the brand restaurant designation standards showed a correlation with the whole factors of the restaurant designation standards.In particular, the 'menu' factor presented the most influential to the expected effects of brand alliance.The factors of 'risk reduction' and 'synergy effect' exerted the strongest effect on the restaurant designation standards, which indicated the mutual correlation between the expected effect of brand alliance and the restaurant designation standards. Based on this study, the correlation between the expected effect of brand alliance and brand restaurant designation standards may play a primary role to choose a partner for the brand alliance, a decisive factor for the success.The execution of the brand alliance or the method to designate the alliance partner may vary from the hotel's desirable effects when the brand alliance is determined.In other words, the partner designation standards should be corresponding to the expected effects from the brand alliance between hotel and brand restaurant, and the academic and industrial experts' perceived differences in the expected effects of brand alliance and restaurant designation standards should be clarified to display the direction of decision-making and find the potential risks.

한상호(세종대학교 일반대학원 경영학과) ; 배기철(대명 광고 기획) ; 이재한(SeM 경영 연구소(주)) pp.152-172 https://doi.org/https://doi.org/10.21871/kjfm.2011.2.1.152
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초록

본 연구는 국내 외식프랜차이즈 시스템에서 가맹점에 대한 가맹본부의 관계품질에 영향을 미치는 변수를 개점 전 지원서비스가 가맹점의 관계품질(신뢰, 만족, 몰입)과 경영성과 등에 미치는 포괄적인 모형을 개발한 것이다. 제안된 모형을 검증하기 위하여 서울 및 경기지역 외식 프랜차이즈 가맹점을 운영하고 있는 경영자 500명을 대상으로 설문 조사를 실시하였으며, SPSS 및 AMOS 통계 프로그램을 통해 실증 분석하였다. 분석결과는 첫째, 개점 전 지원서비스 요인인 정보교환 및 법적 지원, 시장조사 및 시장선정 지원, 점포 인테리어 및 설비 지원, 교육/훈련 및 전문가파견 지원 그리고 판매 및 홍보 지원 모든 항목이 신뢰에 긍정적 영향을 미치는 것으로 나타났으며 둘째, 관계품질요인들은 신뢰가 만족과 몰입에 긍정적인 영향을 미치며, 만족은 몰입에 긍정적인 영향을 미치는 것으로 나타났다. 셋째, 신뢰와 만족 그리고 몰입은 재무적 성과와 비재무적 성과에 긍정적인 영향을 미치는 것으로 나타났으며, 본 연구의 분석결과와 시사점 그리고 연구의 한계점과 향후 연구방향이 제시하였다.

Abstract

This study aims to analyze the effect of franchisor's pre-open support services on franchisee's relationship quality and performance in foodservice franchise system. The analysis data was collected from 500 franchisees located in Seoul and Gyeonggi-do of Republic of Korea. The finding are as followings: firstly, the factors of information providing, market researching, interior and equipment supporting, education and training supporting, sale and promotion supporting, and legal supporting influence positively franchisee's satisfaction. Second, regarding relationship among relationship quality, satisfaction positively influences trust and commitment, and trust positively influence commitment. Third, relationship quality influences positively both financial and non-financial performance.

김규원(세종대학교 대학원 경영학과) ; 이재한(SeM경영연구소(주)) ; 임현철(대구가톨릭대학교 외식식품산업학부) pp.173-199 https://doi.org/https://doi.org/10.21871/kjfm.2011.2.1.173
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초록

프랜차이즈 시스템에서 가맹점사업자는 가맹본부가 제공하는 영업노하우나 경영지원 등 포괄적 시스템에 의존할 수밖에 없고, 가맹본부는 판매나 경영방식을 통해서 가맹점사업자를 통제하거나 원조하기 때문에 당사자 간에 '경제력'이나 '정보력' 등에 있어서 대등한 관계에서 출발하지 않는다. 이로 인하여 가맹본부가 필요 이상으로 가맹점사업자의 활동을 구속·제한하는 불공정한 거래관계가 발생할 가능성이 클 뿐만 아니라, 가맹사업거래의 외관을 가장한 사기성 거래를 하려는 자들에 의한 부작용이 초래되어 가맹사업의 발전 및 국민경제의 발전을 저해하는 요인으로 작용하고 있다. 따라서 본 연구에서는 분쟁조정협의회에 신청된 분쟁사례를 중심으로 가맹본부와 가맹점사업자간의 분쟁원인과 문제점을 파악하여 가맹사업 분야에서 불공정한 거래관행을 예방하고, 가맹점 모집과정의 투명성과 가맹사업 거래과정의 공정성을 확보하기 위한 방안을 모색해 보고자 한다. 사례분석 결과 첫째, 가맹본부의 정확한 정보공개서 제공과 가맹사업자의 확실한 이해를 통한 가맹계약이 이루어져야 한다. 둘째, 가맹본부의 일정 기간이 경과된 직영점 운영 경험과 상권에 따른 운영 노하우 및 정확한 데이터 분석과 검증을 통한 가맹점사업자의 모집이 필요하다. 셋째, 가맹계약 시 가맹점 영업권역은 거리가 문제가 아니라 상권을 제대로 파악하여 가맹본부와 가맹점주가 함께 실사하여 확실한 영업지역을 표시하여 계약 하여야한다. 넷째, 가맹사업은 계약이 매우 중요하다. 그러므로 가능한 분쟁가능성을 예상하여 계약서에 규정해 놓을 수 있다면 분쟁을 줄일 수 있을 것이다. 다섯째, 정부의 가맹사업 및 분쟁조정에 대한 좀 더 현실적인 대안 마련과 분쟁에 대한 원인을 보다 세밀히 파악하여 가맹본부와 가맹점사업자간의 권익보호와 분쟁방지에 노력을 보다 많은 투자와 관심이 필요하다.

Abstract

A franchisee has to depend on the overall system, such as knowhow and management support, from a franchisor in the franchise system and the two parties do not start with the same position in economic or information power because the franchisor controls or supports through selling or management styles. For this, unfair trades the franchisor's over controlling and limiting the franchisee might occur and other side effects by the people who give the franchisee scam trades has negatively influenced on the development of franchise industry and national economy. So, the purpose of this study is preventing unfair trade for the franchisee from understanding the causes and problems of dispute between the franchisor and the franchisee focused on the dispute cases submitted the Korea Fair Trade Mediation Agency and seeking ways to secure the transparency of recruitment process and justice of franchise management process. The results of the case analysis are followed; first, affiliation contracts should run on the franchisor's exact public information statement and the surely understanding of the franchisee. Secondly, the franchisor needs to use their past experiences and investigated data for recruiting franchisees. Thirdly, in the case of making a contract with the franchisee, the franchisor has to make sure the business area by checking it with franchisee in person. Fourthly, the contracts are important in affiliation contracts, so enacting the possibility of disputes makes the disputes decreased. Fifthly, lots of investigation and interests are needed for protecting rights and interests between the franchisor and franchisee and preventing the disputes by catching the cause and more practical solutions of the disputes from the government.

한국프랜차이즈경영연구