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  • 2024년 07월 03일(수) 13:30
 

  • P-ISSN1225-0163
  • E-ISSN2288-8985
  • SCOPUS, ESCI, KCI

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  • P-ISSN 1225-0163
  • E-ISSN 2288-8985

흡착 열탈착 장치와 GC/MS를 이용한 휘발성 유기화합물의 분석과 악취원인 성분의 예측 - 음식물 퇴비화 과정에서 발생되는 악취분석의 예 -

Analysis of Volatile Organic Compounds by GC/MS with the Thermal Desorber and Characterization of the Major Components Attributing to Malodor

분석과학 / Analytical Science and Technology, (P)1225-0163; (E)2288-8985
2002, v.15 no.1, pp.12-86
유미선 (울산대학교)
양성봉 (울산대학교)
안정수 (울산대학교)
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초록

흡착/열탈착/GC/MS를 이용하여 우리나라와 일본의 법정 악취성분을 한 컬럼으로 동시분석이 가능한가를 검토하였다. 트리메틸아민, 아세트알데히드, 메틸메르캅탄, 이메틸황 은 대략적인 농도를 추정할 수 있었으며, 스티렌, 이황화메틸, 이황화이메틸 그리고 프로피온알데히드, n-부틸알데히드, i-부틸알데히드, n-발레르알데히드, i-발레르알데히드, 아세트산에틸, 톨루엔, 자일렌, 메틸이소부틸케톤, 이소부탄올에 대해서는 최소감지농도까지 검출할 수 있음을 확인할 수 있었다. 악취성분의 동시 분석 예로서 음식물 쓰레기의 퇴비화 과정에서 발생되는 휘발성 성분을 농축시켜 흡착/열탈착/GC/MSD에 의해 분석하고, 각 성분의 농도와 최소 냄새감지 농도로부터 악취원인 성분을 예측하였다. 분석결과 34가지 물질에 대해 확인하였고, 이 중 트리메틸아민, 이소발레르알데히드, 메틸메르캅탄, 메틸알릴황, 이메틸황, 아세트알데히드, 에탄올, n-부틸알데히드의 순으로 악취에 기여할 것으로 예상되었다.

keywords
odor analysis, VOCs, compost of food waste, odorous compunds designated by law

Abstract

simultaneous analysis of the odorous compounds designated by law in Korea and Japan was examined with the thermal desorber gas chromatography-mass spectrometry using one column. The approximate concentrations of trimethyl amine, acetaldehyde, methyl mercaptan and dimethyl sulfide were estimated. Styrene, dimethyl disulfide, propionaldehyde, n-butyl aldehyde, i-butyl aldehyde, n-valeraldehyde, i-valeraldehyde, ethyl acetate, toluene, xylene, methyl i-butyl ketone and i-butanol were detected at concentrations of the detection limits of their threshold values. As a typical example of simultaneous analysis of the odorous compounds, the volatile organic compounds emitted from compost procedure of food waste were concentrated and analyzed with thermal desorber/GC/MSD, and major malodorous compounds were estimated from the concentrations and threshold values of the detected components.★ Corresponding authorPhone : +82+(0)52-259-2340, Fax : +82-(0)52-259-2347E-Mail : msyuuou@yahoo.co.kr

keywords
odor analysis, VOCs, compost of food waste, odorous compunds designated by law


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