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  • P-ISSN1225-0163
  • E-ISSN2288-8985
  • SCOPUS, ESCI, KCI

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  • P-ISSN 1225-0163
  • E-ISSN 2288-8985

GC/MS를 이용한 한국 주류 중의 Ethyl Carbamate정량

Quantitative Analysis of Ethyl Carbamate in Korean Alcoholic Beverages by Chromatography with Mass Selective Detection

분석과학 / Analytical Science and Technology, (P)1225-0163; (E)2288-8985
2002, v.15 no.1, pp.5-30
박교범 (한국화학연구원)
이석근 (한국화학연구원)
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초록

한국 고유의 전통주 및 일반 알코올 음료에 대한 ethyl carbamate의 함량을 알아보기 위하여 국내에서 시판되고 있는 술을 dichloromethane용매로 추출한 후 GC/MS-SIM방법에 의해 분석하였다. 분석결과 ethyl carbamate는 한국고유의 전통주에 4.6-50.2 ㎍/L, 비 증류주에 27.8-45.4 ㎍/L, 위스키에는 24.8-55.1 ㎍/L함유되어 있음을 알 수 있었다. 회수율은 83.3-104.8 %의 값을 얻었고, 상대 표준편차는 1.8-14.81 %, 검출한계는 0.3 ㎍/L이었다.

keywords
ethyl carbamate, alcoholic beverages, gas chromatogr., GC-MS.

Abstract

order to determine the contents of ethyl carbamate in Korean traditional alcoholic beverages and general beverages, GC/MS-SIM method was used after extraction of beverages with dichloromethane. The contents of ethyl carbamate in Korean traditional alcoholic beverages, non-distilled alcohol, and whisky were detected in the range of 4.6-50.2 ㎍/L, 27.8-45.4 ㎍/L, and 24.8-55.1 ㎍/L, respectively. The recoveries were ranged from 83.3 to 104.8 %. The values of relative standard deviation were ranged from 1.8 to 14.8 % and the detection limit was 0.3 ㎍/L.

keywords
ethyl carbamate, alcoholic beverages, gas chromatogr., GC-MS


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