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  • 한국과학기술정보연구원(KISTI) 서울분원 대회의실(별관 3층)
  • 2024년 07월 03일(수) 13:30
 

  • P-ISSN1225-0163
  • E-ISSN2288-8985
  • SCOPUS, ESCI, KCI

논문 상세

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  • P-ISSN 1225-0163
  • E-ISSN 2288-8985

완충용액과 효소고정화막의 조성에 따른 pH-ISFET 포도당센서의 감응특성

Optimization of Response Characteristics of pH-ISFET Glucose Sensor

분석과학 / Analytical Science and Technology, (P)1225-0163; (E)2288-8985
1992, v.5 no.2, pp.177-184
이흥락
양승태
정동숙
김창수
손병기
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초록

pH-ISFET와 glucose oxidase막으로 구성되어 있는 포도당센서를 제조하고, 그 감응특성을 조사하였다. pH-ISFET 포도당센서는 pH-ISFET의 gate 위에 glutaraldehyde로서 bovine serum albumin과 glucose oxidase를 고정화시켜서 제작하였다. pH-ISFET 포도당센서의 감응에 미치는 완충용액의 pH 및 농도와 효소의 양의 영향에 대하여 조사였다. 합성생리염수(pH 7.4)로 만든 포도당용액에 대한 감응특성은 다음과 같다. 곧, 직선감응농도 범위, 감응기울기(감도) 및 감응시간은 각각 <TEX>$1.0{\times}10^{-4}{\sim}6.0{\times}10^{-3}M$</TEX>, 4.1 mV/decade 및 12~15분이다.

keywords
Glucose sensor pH-ISFET

Abstract

A preparation method and response characteristics of a glucose sensor which consisted of pH-ISFET and glucose oxidase-immobilized membrane were investigated. The pH-ISFET glucose sensor was fabricated by immbilizing bovine serum albumin and glucose oxidase with glutaraldehyde on gate of the pH-ISFET. Effects of pH and concentration of working buffer and enzyme load on the pontentiometric response of the pH-ISFET glucose sensor were examined. Response characteristics for the determination of glucose in synthetic physiological saline solution(pH 7.4) were as follows. That is the concentration range of linear response, slope of linear response(sensitivity), and response time were <TEX>$1.0{\times}10^{-4}{\sim}6.0{\times}10^{-3}M $</TEX>, 4.1 mV/decade, and 12~15 min., respectively.

keywords
Glucose sensor pH-ISFET


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