- P-ISSN 1225-0163
- E-ISSN 2288-8985
유당분해효소를 유지방으로 미세캡슐화시켰으며, 이때의 미세캡슐화 수율을 정량적으로 분석하는 방법을 제시하였다. 본 연구에서 적용한 미세캡슐화 공정과정에 의한 유당분해효소의 불활성화 정도는 초기 효소활성도의 5.2%였으며 이러한 불활성화 정도를 고려하여 유당분해효소의 미세캡슐화 수율을 여러 가지 방법에 의하여 계산하였을 때 각각 92.6% (간접적인 측정방법), 88.6% (열처리에 의한 방법) 및 94.1% (효소처리에 의한 방법)였다.
We have developed the methodology for the quantitative analysis of microencapsulation yield and optimized the conditions for the microencapsulation of <TEX>${\beta}$</TEX>-galactosidase by butter oil. The degree of <TEX>${\beta}$</TEX>-galactosidase deactivation by the microencapsulation process was the value of 5.2% of initial activity. And the yield for the microencapsulation of <TEX>${\beta}$</TEX>-galactosidase by the indirect, heat treatment, and enzymatic methodology were 92.6%, 88.6%, and 94.1%, respectively.