본 연구는 문헌분류표를 바탕으로 음식문화 분야와 한식을 고찰하여 음식문화의 다양한 주제를 보다 더 효과적으로 분류할 수 있도록 DDC의 개선 방향을 제시하였다. 이를 위해 동서양의 대표적인 분류 체계인 DDC, UDC, LCC, KDC, NDC, 중국도서관도서분류법을 대상으로 식생활 풍습, 식사 예절, 영양과 식이, 식품과 음료, 식단과 상차림, 음료 기술, 식품 공학으로 나누어 음식문화와 관련된 항목들을 비교분석하였다. 분석 결과, 6개 분류표의 한식에 대한 분류 항목은 거의 없었으며 앞으로 한국 고유의 음식과 상차림 등이 분류표에 반영될 필요성을 확인하였다. 분류표에 새로운 분류 항목이나 주기의 추가를 위해서는 문헌적 타당성을 가져야 하므로 다양한 한식에 관한 조리법이나 간행물을 발간하고 이를 전 세계에 알려야 할 것이다.
The purposes of this study are to examine how food and culture and Korean foods are reflected in the classification systems and to propose improvements of DDC to classify various subjects related to the materials of food and culture. For the study, six classification systems - DDC(Dewey Decimal Classification), UDC(Universal Decimal Classification), LCC(Library of Congress Classification), KDC(Korean Decimal Classification), NDC (Nippon Decimal Classification), China Library Classification - were analyzed in aspects of eating and drinking customs, eating etiquette, nutrition and diet, food and drink, meal and table service, beverage technology, and food technology. As a result, there were few headings about Korean food in six classification systems and it was necessary for DDC to have new headings for classifying Korean and Asian traditional foods and table services. Due to the literary warrant in classification systems, it is required to publish and disseminate various Korean food recipes and publications to add new headings or notes in future classification systems.