- P-ISSN 1225-0163
- E-ISSN 2288-8985
음식포장용 필름은 열이 노출시 재질과 첨가제들에 기인한 휘발성 화합물들이 방출된다. 그러나 이러한 휘발성 유기화합물은 기존의 용매추출법을 이용한 시험방법으로는 평가하기가 어렵다. 따라서 본 연구에서는 실생활에서 사용되고 있는 식품용 플라스틱 필름의 사용조건을 고려해줄 수 있는 열추출장치를 개발하였다. 그리고 PVC재질의 식품용 필름을 실생활에서 사용하는 온도범위(<TEX>$50-120^{\circ}C$</TEX>)에서 열노출시켜 발생하는 휘발성 유기화합물들을 on-column 저온농축방법을 사용하여 GC/MS로 분석하였다. PVC필름을 열노출 시켰을 때 방출되는 휘발성 유기화합물을 분석한 결과, <TEX>$C_{12}-C_{18}$</TEX>의 파라핀계 탄화수소류와 내분비계 교란물질로 알려진 터트부틸페놀과 디메틸프탈레이트와 노닐페놀을 포함한 알킬페놀류가 확인되었다. 테트라메틸부틸페놀은 <TEX>$50^{\circ}C$</TEX>에서는 <TEX>$0.07ng/cm^2$</TEX>였고, 온도에 따라 증가하여 <TEX>$100^{\circ}C$</TEX>에서 <TEX>$3.94ng/cm^2$</TEX>의 가장 높은 방출량을 나타냈다.
The volatile organic compounds emitted from food wrapping films when it was used at high temperatures. However, the testing method based on solvent extraction may not be suitable for determination of volatile organic compounds from food wrapping films. Therefore, thermal extraction device was investigated in the study for reflection of actual usage conditions at home and restaurant. In this study, PVC food wrapping films were exposed to normal use condition controlled from <TEX>$50^{\circ}C$</TEX> to <TEX>$120^{\circ}C$</TEX> and collected on sorbent trap. Then, emitted VOCs from the films were analyzed with On-column cryofocusing-GC/MS system. The major VOCs emitted from films were <TEX>$C_{12}-C_{18}$</TEX> paraffinic hydrocarbons, dimethylphthalate, alkylphenols, known as endocrine disrupting chemical, such as tetramethylbutylphenol, tert-butylphenol, and nonylphenol. The concentration of tetramethylbutylphenol emitted from PVC films was <TEX>$0.07ng/cm^2$</TEX> at <TEX>$50^{\circ}C$</TEX>, rapidly increased with temperature, <TEX>$3.94ng/cm^2$</TEX> at <TEX>$100^{\circ}C$</TEX>.