Article Detail

Home > Article Detail
  • P-ISSN 1225-0163
  • E-ISSN 2288-8985

Determination of polycyclic aromatic hydrocarbons in processed foods

Analytical Science and Technology / Analytical Science and Technology, (P)1225-0163; (E)2288-8985
2010, v.23 no.2, pp.196-204
https://doi.org/10.5806/AST.2010.23.2.196




  • Downloaded
  • Viewed

Abstract

가공식품의 특성에 따른 PAHs (Polycyclic Aromatic Hydrocarbons, 다환방향족탄화수소) 분석방법 확립 및 실태 파악을 위하여 가공식품 24종 165건 및 조리육류 6종 45건 총 210건을 분석하였다. 가공식품의 특성에 따라 식육·어육가공품, 유가공품, 조리육류 등은 알칼리분해방법, 음료류는 액-액 추출방법, 견과류가공품, 과채가공품은 초음파 추출방법으로 추출하고 Sep-Pak Florisil Cartridge로 정제하여 HPLC/FLD (High Performance Liquid Chromatography/Fluorescence Detector)로 동시 정량 분석하였다. 각각의 PAHs에 대한 회수율은 약 92~103%였고 검출한계는 PAH에 따라 차이가 있었으며 0.1~1.0 μg/kg 수준이었다. 대상식품 총 30종 중 26종에서 8종의 PAHs가 모두 불검출이었으며 검출된 식품 중 PAHs의평균농도는 훈제연어에서 benzo(b)fluoranthene 0.9 μg/kg, 건바나나에서 benzo(b)fluoranthene 1.0 μg/kg,benzo(k)fluoranthene 0.3 μg/kg, benzo(a)pyrene 0.9 μg/kg, 훈제치킨에서 benzo(b)fluoranthene 0.2 μg/kg,benzo(k)fluoranthene 0.1 μg/kg, benzo(a)pyrene 0.2 μg/kg, 돼지고기 숯불석쇠구이에서 benzo(b)fluoranthene 1.3 μg/kg, benzo(k)fluoranthene 0.3 μg/kg, benzo(a)pyrene 0.9 μg/kg이었다.

keywords
Polycyclic aromatic hydrocarbons, benzo(a)pyrene, processed food, HPLC/FLD


Reference

1

1. Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Addi-tives(FECFA),ALINORM 08/31/41 APPENDI.

2

2. C. Smith, T. Perfetti, M. Rumple, A. Rodgman, D. Doolittle, Food Chem. Toxicol., 38, 371-386(2000).

3

3. IARC Monographs on the evaluation of carcinogenic risks to humans, 92, 2006.

4

4. Reports on tasks for scientific cooperation, Report of participating in Task 3.2.12 October 2004.

5

5. W. D. Miller, Fleischwirtschaft, 71, 61-67(1991).

6

6. P. Karl, E. Gertrud, Fleischwitschaft, 66, 1261-1268(1986).

7

7. H. G. Kang, M. S. Lee, K. H. Lee, C. H. Kim, KOREAN J. Food SCI. ANI. RESOUR., 18(1), 42-49(1998).

8

8. H. G. Kang, K. H. Lee, H. S. Hong, S. J. Park, C. H. Kim, KOREAN J. FOOD SCI. ANI. RESOUR., 18(3), 203-208(1998).

9

9. 보건복지부, 제3기 국민건강영양조사, 2006.

10

10. Commission. Directive 2005/10/EC of 4 February 2005.

11

11. U.S. EPA, U.S. EPA Method TO-13A Polycyclic Aromatic Hydrocarbons, 1999.

12

12. A. V. T. Silvia, F. T. Cecilia, Food Control, 18, 948- 952(2007).

13

13. K. Noaya, W. Mitsuhiro, K. Naotaka, A. Syuzo, N. Kenichiro, Journal of Chromatography B, 789, 257- 264(2003).

14

14. L. Daohui, J. Youying, Z. Lizhong, Food and Chemical Toxicology, 43, 41-48(2005).

15

15. H. P. David, Mutation Research, 443, 139-149(1999).

16

16. Report on for scientific cooperation, Report of experts participating in Task 3.2.12, October 2004.

상단으로 이동

Analytical Science and Technology