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ACOMS+ 및 학술지 리포지터리 설명회

  • 한국과학기술정보연구원(KISTI) 서울분원 대회의실(별관 3층)
  • 2024년 07월 03일(수) 13:30
 

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여자 대학생의 다이어트 인식에 대한 개념도 분석

Concept Mapping Analysis of Diet of College Female Students

초록

본 연구는 다이어트를 실행하고 있는 여자 대학생들이 다이어트에 대해 어떠한 인식을 하고 있는가를 개념도 분석 방법을 사용하여 확인하고자 하였다. 이를 위해 서울 소재 대학교의 여자 대학생 15명을 참가자로 선정하여 다이어트에 대한 아이디어를 산출한 후 그 내용을 68개의 진술문으로 정리하였다. 이후, 참가자들이 분류한 진술문 데이터를 바탕으로 다차원 척도분석과 위계적 군집분석을 수행하였고, 그 결과 8개의 군집이 도출되었다. 각 군집은 '다이어트 과정에서의 음식조절 실패경험', '개인적인 다이어트 방법', '이상화된 신체상에 맞추기 위한 욕구', '다이어트를 실행하게 되는 개인적인 동기와 목표', '다이어트로 인해 경험하게 되는 부정적 감정', '다이어트 중 경험하는 여러 가지 실패상황', '다이어트로 인한 대인관계 문제', '다이어트에 대한 개념 및 정의'로 나타났다. 또한, 8개 군집을 분류하는 차원은 각각 '심리적 요소 차원 - 경험적 행동적 요소' 차원과 '이상적 행동차원 - 심리적, 행동적 통제실패 차원'으로 확인되었다. 각각의 진술문에 대한 참가자들의 중요도 평정을 바탕으로 군집별 중요도를 살펴본 결과 참가자들이 가장 중요하게 생각하는 군집은 '다이어트에 대한 개념 및 정의'로 나타났다. 마지막으로 본 연구의 제한점과 추후 연구에 대한 제언을 제시하였다.

keywords
여자 대학생, 다이어트 인식, 다이어트 구성요인, 개념도 분석

Abstract

Despite the reality that many people are doing diet, recognition of what diet was lack of understanding. In this study, we aimed to clarify the conceptual structure of diet recognition by using concept mapping analysis for female college students who ever diet before. For this purpose, 15 female college students in Seoul were participated to a group interview for concept mapping analysis asking about their meaning and experiences of diet behavior. 68 statements were extracted from the interview, and categorized into 8 clusters using multi dimensional scaling analysis and hierarchical cluster analysis. As a result, a conceptual diagram of 8 clusters according to two dimensions were derived. Eight clusters were 'experience of failure to control food during diet', 'personal diet method', 'desire to fit idealized body image', 'personal motivation and goal to perform diet', 'emotions', 'various failures experienced during diet', 'interpersonal problems caused by diet', and 'concept and definition of diet'. In addition, the two dimensions that classify the 8 clusters are the psychological factor dimension - experiential behavior factor dimension and ideal behavior dimension - failure of psychological and behavioral control dimension respectively. Based on the significance level of each participant's statements, the most important cluster of participant's concept was 'diet concept and definition'. Finally, the limitations of this study and suggestions for future research are suggested.

keywords
female university student, diet concept, diet cognition factor, concept mapping analysis
투고일Submission Date
2018-06-16
수정일Revised Date
게재확정일Accepted Date

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