바로가기메뉴

본문 바로가기 주메뉴 바로가기

ACOMS+ 및 학술지 리포지터리 설명회

  • 한국과학기술정보연구원(KISTI) 서울분원 대회의실(별관 3층)
  • 2024년 07월 03일(수) 13:30
 

logo

  • P-ISSN1225-598X
  • E-ISSN2982-6292

음식 문화 분야에서 KDC의 변천 및 개선 방안에 관한 연구

A Study on the Historical Changes and Improvements in Food and Culture in the Korean Decimal Classification

한국문헌정보학회지 / Journal of the Korean Society for Library and Information Science, (P)1225-598X; (E)2982-6292
2010, v.44 no.2, pp.117-137
https://doi.org/10.4275/KSLIS.2010.44.2.117
이미화 (한성대학교)
정연경 (이화여자대학교)

초록

본 연구는 음식 문화 분야에 관한 한국십진분류법(KDC)의 역사적 발전을 고찰하고 음식 문화의 다양한 주제를 보다 더 효과적으로 분류할 수 있도록 KDC를 중심으로 개선 방향을 제시하였다. 이를 위해 KDC 안에 반영된 음식 문화 관련 기호와 항목명의 변천 과정과 더불어 KDC 5판으로 실제 음식 문화 관련 자료를 분류할 때의 문제점을 짚어본 후에 음식 문화 분야를 위한 KDC 5판의 개선 사항을 제시하였다. 음식 문화 분야에 있어서 KDC의 문제점은 분류항목명 및 포함주기의 부족으로 한식 관련 분류항목의 부족과 다양한 국가별 음식 특성이 반영되지 않았고, 색인 대상 및 구조가 검색하기 어려우며, 주기의 내용이 부족하고, 서양식 분류항목명을 번역하였기 때문에 우리나라 음식체계에 부합하지 않았다. 분석 결과를 바탕으로 외국의 대표적인 분류 체계에 나타난 자국의 음식 문화와 외국의 음식 문화에 대해 비교하면서 분류항목명 및 포함주기의 내용 확장, 색인 대상 및 구조 변경, 주기의 상세화, 서양식 분류항목명의 변경을 제안하였다.

keywords
음식 문화, 음식 분류, 음식 정보, 한식, 한국 음식, 한국십진분류법, KDC, Korean Decimal Classification, Food and Culture, Food Classification, Food Information, Korean Food, KDC, Korean Decimal Classification, Food and Culture, Food Classification, Food Information, Korean Food

Abstract

The purposes of this study are to review the historical development of food and culture in the KDC (Korean Decimal Classification) and to propose improvements of the KDC to classify materials of food and culture by using the KDC effectively. First of all, changes of classification numbers and headings related to food and culture from the 1st edition to the 5th edition of the KDC were examined. Recent books about food and culture were examined and were classified according to the latest edition of the KDC. Several problems were found including a lack of headings, including notes in food and culture, a lack of headings about Korean foods in particular and reflections about various foods from other countries, a lack of detailed relative headings, and the remaining western oriented headings. Other classification systems about food and culture were analyzed and it was found that there was a need to have new headings for classifying Korean traditional foods and table services, new formats for a relative index, detailed notes, and changes in western oriented headings.

keywords
음식 문화, 음식 분류, 음식 정보, 한식, 한국 음식, 한국십진분류법, KDC, Korean Decimal Classification, Food and Culture, Food Classification, Food Information, Korean Food, KDC, Korean Decimal Classification, Food and Culture, Food Classification, Food Information, Korean Food

참고문헌

1.

강대훈 외. 2008. ꡔ한국음식과 세계음식 문화ꡕ. 서울: 진영사.

2.

구난숙 외. 2005. ꡔ세계속의 음식 문화ꡕ. 개정판. 서울: 교문사.

3.

김정현, 강명수. 2008. KDC 제4판 식품영양학 분야의 수정전개 방안. ꡔ한국도서관․정보학회지ꡕ, 39(4): 171-188.

4.

김연례. 2009. KDC, NDC, DDC의 토목공학 분야 분류체계 비교 연구. ꡔ한국비블리아학회지ꡕ, 20(3): 219-232.

5.

김효숙. 2004. ꡔ한국십진분류법 가정학류의 분류표 개선에 관한 연구ꡕ. 전남대학교 대학원. 석사학위논문, 문헌정보학과.

6.

정연경, 최윤경. 2010. 음식문화 분야의 DDC 분류체계 개선방안에 관한 연구. ꡔ한국비블리아학회지ꡕ, 21(1): 43-57.

7.

한국도서관협회. 1964. ꡔ한국십진분류표ꡕ. 서울: 한국도서관협회.

8.

한국도서관협회. 1966. ꡔ한국십진분류표ꡕ. 개정판. 서울: 한국도서관협회.

9.

한국도서관협회. 1980. ꡔ한국십진분류표ꡕ. 3판. 서울: 한국도서관협회.

10.

한국도서관협회. 1996. ꡔ한국십진분류표ꡕ. 4판. 서울: 한국도서관협회.

11.

한국도서관협회. 2009. ꡔ한국십진분류표ꡕ. 5판. 서울: 한국도서관협회.

12.

日本圖書館協會. 2005. ꡔ日本十進分類法 (新訂 9版)ꡕ. 東京: 日本圖書館協會.

13.

中國圖書館 圖書分類法編輯委員會. 1990. ꡔ中國圖書館圖書分類法ꡕ. 北京: 書目文獻出版社.

14.

Dewey, M. 2003. Dewey Decimal Classification and Relative Index. 22nd edition. Dublin, Ohio: OCLC.

15.

Heiner-Freiling, M., & P. Landry. 2005. “The use of the Dewey Decimal Classification (DDC) for the organisation of national bibliographies: Switzerland and Germany/Austria.” IFLA Conference Proceedings 2005, 1-9.

16.

Khan, S. N. 2004. “Expansion of DDC21st edition number 297.63 for the Sirah.” PLISJ, 35(4): 16-25.

17.

McConnell, F. 1984. “Classification of Melanesia: proposals for revision of DDC, Table2.” Cataloging & Classification Quarterly, 5(1): 53-60.

18.

Momeni, M. 1985. “Adaptations of DDC (Dewey Decimal Classification) in the Middle East.” Eric Report, ED 262 825.

19.

Sulistyo-Basuki, & A. Mulyani. 2008. “Indonesian librarians' efforts to adapt and revise the Dewey Decimal Classification(DDC)'s notations 297 on Islam.” Malaysian Journal of Library & Information Science, 13(2): 89-101.

한국문헌정보학회지