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직장인의 알코올사용 위험수준, 근무환경 그리고 알코올 남용요인

Risk Levels of Alcohol Use, Workplace Environment and Factors related to Alcohol Abuse among Employees

한국심리학회지: 일반 / Korean Journal of Psychology: General, (P)1229-067X; (E)2734-1127
2008, v.27 no.2, pp.469-484
장승옥 (계명대학교)
신상헌 (계명대학교)
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초록

이 연구의 목적은 직장인의 알코올 위험수준을 파악하고, 직장환경과의 관계를 탐색하고 알코올 남용집단의 결정요인을 파악하려는 것이다. 서울시, 인천시, 그리고 경기도에서 근무하는 1,117명의 직장인을 대상으로 설문조사를 수행하였다. 알코올 장애 선별검사(AUDIT)를 통해 탐색한 직장인의 알코올문제는 위험집단이 33.57%, 유해집단이 10.47%, 의존집단은 11.73%로 나타났다. 성별, 직장내 직위, 회사규모는 알코올사용 유해수준과 유의미한 관련성이 나타났다. 직장환경 요인들, 특히 음주규범과 회식빈도는 알코올문제 위험수준과 유의미한 관련성을 보인다. 알코올 남용집단의 최적모델은 성별, 연령, 회식빈도 세 변수로 이루어진 모형이며 67.7%의 설명력을 보인다. 이러한 결과들은 직장이 알코올 관련 문제 예방의 잠재력이 높은 곳이며 성별과 직장회식문제에 특별한 관심을 가져야 한다는 것을 시사한다. 결과를 토대로 위험집단을 선별한 후 각 집단에 맞는 개입방법을 논의하였다.

keywords
직장인 음주, 유해수준, 음주문화, AUDIT, workplace drinking, risk levels, drinking culture, AUDIT

Abstract

The aims of this study is to investigate the risk levels of alcohol use, the association between these risk levels and workplace environment and the factors related to alcohol abuse among employees. A cross-sectional survey of 1,117 workers employed in Seoul, Incheon, and Kyonggi-do was conducted. Based on the AUDIT, alcohol problem among workers are as follows; hazardous drinking group is 33.57%, harmful use is 10.47%, and alcohol dependence is 11.73%. Gender, position in workplace, size of corporation were significantly associated with employees' risk levels of alcohol use. Workplace factors, in particular drinking norms in workplace and after work dining with alcohol, were significantly associated with alcohol problems. The best logit model for alcohol abuse group is consisted of gender, age, dining with alcohol, which will explain 67.7% of possibility of belong to the alcohol abuse group. These results suggest that the workplace has the potential as a strategic setting for alcohol related problem prevention, especially gender and frequency of gathering with alcohol should be the primary concern. The AUDIT has been used primarily to find risky group cases and an appropriate intervention is discussed with each risky group.

keywords
직장인 음주, 유해수준, 음주문화, AUDIT, workplace drinking, risk levels, drinking culture, AUDIT

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