ISSN : 1225-6706
이 연구에서는 채식 운동의 한 형태로 등장한 채식지도 만들기에 주목해서 채식지도와 지리적 상상력의 관계를 관계적·물리적·재현적 차원의 장소성이란 틀로 분석했다. 이를 위해자발적으로 제작된 채식지도 여섯 종을 선정하고 해당 지도를 만든 사람들 아홉 명을 연구참여자로 섭외하여 심층면접을 실시했다. 채식지도에 기입된 정보와 메시지, 물성과 함께지도를 공유하는 SNS나 홈페이지의 게시물과 댓글 등의 자료도 수집하여 분석했다. 연구결과, 채식 운동 참여자들은 채식지도를 협력하며 유대감을 느끼는 관계의 장소로, 채식의개념과 가치를 노출하고 전시하는 물리적 장소로, 지속가능한 사회에 대한 지리적 상상력을 표상하는 재현적 장소로 활용하고 있었다. 이러한 연구 결과는 채식지도가 단순히 채식음식점을 표기하는 지도의 기능을 넘어 참여자들의 지리적 상상력을 상호 구성하는 하나의대안적 장소로 역할하고 있음을 시사한다.
This study explores the role of vegan-location mapping as an integrated form of the veganism movement, by analyzing its relationship with the geographical imagination of mapmakers through the lens of relational, physical, and representational placeness. For this purpose, six national and local vegan maps, created voluntarily by individuals, were selected and nine mapmakers who created them were recruited and interviewed as our research participants. We also collected and analyzed information through messages and properties inscribed in the maps, as well as through posts and comments on social media and websites that share the maps. We found that participants in the vegetarian movement utilize vegan maps as a relational site of collaboration and bonding, a physical site of exposure and display of vegetarian concepts and values, and a representational site of geographical imaginaries of sustainable societies. These findings suggest that vegan maps function as more than just a map merely displaying vegan locations, but as alternative places for the mutual construction of participants’ geographical imaginaries.