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  • 한국과학기술정보연구원(KISTI) 서울분원 대회의실(별관 3층)
  • 2024년 07월 03일(수) 13:30
 

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위협에 대한 주의편향이 건강음식집착 경향자의 음식 선택에 미치는 영향

The Effect of Attentional Bias in the Threatening of Food Choice for Individuals with Orthorexic Tendencies

한국심리학회지: 건강 / The Korean Journal of Health Psychology, (P)1229-070X; (E)2713-9581
2021, v.26 no.1, pp.145-164
https://doi.org/10.17315/kjhp.2021.26.1.009
신지연 (중앙대학교병원)
현명호 (중앙대학교)
조혜현 (중앙대학교)
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초록

본 연구는 위협에 대한 주의편향이 건강음식집착 경향자의 음식 선택에 미치는 영향을 알아보고자 하였다. 이를 검증하기 위해 건강음식집착 경향이 있는 대학생 30명과 그렇지 않은 대학생 30명을 연구 참여자로 선정하였다. 참여자는 건강음식집착 경향성 유무(2) x 자극 조건(2)의 4가지 실험조건에 무선 배정하였다. 자극 종류 중 위협자극은 신체적 건강에 위협이 될 만한 자극과 자아위협이 될 수 있는 자극으로 구성된 단어를 선별하였다. 중립자극은 정서가가 없는 단어로 구성하였다. 참여자는 위협자극단어 또는 중립자극단어로 구성된 스트룹 테스트를 실시한 후, 음식 선택 과제와 바우처 과제를 통해 건강음식에 대한 접근도를 측정하였다. 연구 결과 건강음식집착 경향 집단은 일반 집단보다 위협 및 중립 자극 조건에서 모두 건강음식접근도가 높은 것으로 나타났다. 특히 일반집단은 자극 조건과 상관없이 건강음식접근도가 낮아 음식 선택에 차이가 나타나지 않았으나, 건강음식집착경향 집단은 중립 자극 조건보다 위협 자극 조건에서 건강음식접근도가 유의하게 높아졌다. 본 연구를 통해 건강음식집착 경향자는 자신에게 위협이 되는 스트레스 상황에서 건강음식에 대한 접근이 커짐으로써 음식 선택의 변화가 있음을 알 수 있었다. 마지막으로 본 연구의 의의와 한계점을 알아보고 추후 연구를 제안하였다.

keywords
건강음식집착증, 건강음식집착 경향, 음식 선택, 위협적 정보, 건강음식, 불안, 스트레스, eating disorders, orthorexia, food choice, threatening information, healthy food, anxiety, stress

Abstract

The purpose of this study was to investigate the effect of attentional bias on the threatening of food choice for individuals with orthorexic tendencies. During the beginning of the study, 30 participants with orthorexic tendencies and 30 participants without orthorexic tendencies were selected. The subjects were randomly assigned to one of four experimental conditions, according to the existence of orthorexic tendencies and stimuli types. Threatening stimuli consisted of words which were relevant to physical health or had ego-threatening effects, and neutral stimuli consisted of words without any attached emotional effect. After stroop test with threatening and neutral stimuli conditions, the individual’s approach to healthy food was measured through food choice tasks and voucher task choices. As a result, the healthy food approach of the group with orthorexic tendencies was higher than that of the normal group, when presented with threatening and neutral conditions. Specifically, individuals with orthorexic tendencies tended to approach healthy food significantly more, after having experienced threatening conditions as opposed to neutral conditions. These results indicate that individuals with orthorexic tendencies tend to have more rigid food choice when they are placed within a stressful situation. Finally, the implications and limitations pf the study were discussed, and directions for future study are presented.

keywords
건강음식집착증, 건강음식집착 경향, 음식 선택, 위협적 정보, 건강음식, 불안, 스트레스, eating disorders, orthorexia, food choice, threatening information, healthy food, anxiety, stress

한국심리학회지: 건강