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ACOMS+ 및 학술지 리포지터리 설명회

  • 한국과학기술정보연구원(KISTI) 서울분원 대회의실(별관 3층)
  • 2024년 07월 03일(수) 13:30
 

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긍정 정서에 대한 반응이 양극성 증상에 미치는 영향: 긍정 반추 대 향유의 차별적 효과를 중심으로

The Influence of Response to Positive Affect upon Bipolar Symptoms: In the Focus of Differential Effects of Positive Rumination vs. Savoring

한국심리학회지: 건강 / The Korean Journal of Health Psychology, (P)1229-070X; (E)2713-9581
2022, v.27 no.2, pp.291-312
https://doi.org/10.17315/kjhp.2022.27.2.007
정영주 (한양사이버대학교)
황성훈 (한양사이버대학교)
이정미 (남플로리다 주립대학)
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초록

양극성 증상은 긍정 정서에 대한 과도한 상향화 반응과 하향화 반응이 교대되는 것과 관련될 수 있다. 본 연구는 긍정 정서에 대한 상향 반응인 긍정 반추, 하향 반응인 찬물끼얹기의 작용을 건전한 대안 반응인 향유와 비교하고자 했다. 긍정 생활사건에서 유발된 긍정 정서를 고조시키기 위해 긍정 반추를 하고, 과도하게 상향화된 기분을 억제하기 위해 연이어 찬물끼얹기로 반응하면 양극성 증상은 증가하고 안녕감은 감소할 것이되, 긍정 반추 대신 향유로 반응한다면 후속하는 찬물끼얹기는 줄어들고 양극성 증상과 안녕감은 이와 반대의 결과를 보일 것이라는 가설을 검증하고자 했다. 이를 위해 사이버대학생 330명을 대상으로 긍정 생활사건 척도, 긍정정서 반응척도 확장판(E-RPA), 향유신념 척도(SBI), 현재의 양극성 증상을 측정하는 내적 상태 척도(ISS), 과거의 양극성 장애 병력을 평가하는 양극성 스펙트럼 진단 척도(BSDS), 삶의 만족도 척도(SWLS) 등을 온라인으로 실시하였다. 그 결과, 연구 가설은 지지되었다. 즉, 일상의 긍정 사건에서 유발된 긍정 기분에 대해 자신의 가치감을 한껏 높이며 반추하면 고조된 기분을 자제할 필요성 때문에 이내 한풀 꺾게 되고 그 결과로 양극성 증상의 증가와 주관적 안녕감의 감소에 이르는 간접 효과가 유의하였다. 반대로 긍정 정서에 주의를 기울이고 음미하며 향유하면 찬물끼얹기의 필요성은 줄어들고 양극성 증상의 감소와 안녕감의 증가에 이르는 간접 효과가 유의하였다. 끝으로 긍정 정서에 대한 반응의 갈림길에서 긍정 반추와 찬물끼얹기보다는 향유를 택하게 안내하는 치료적 접근에 대한 시사점을 논의하였고, 본 연구의 제한점과 향후 연구 방향을 제시하였다.

keywords
Positive Rumination, Dampening, Savoring, Bipolar Disorder, Subjective well-being, Responses to Positive Affect, 긍정 반추, 찬물끼얹기, 향유, 양극성 장애, 주관적 안녕감, 긍정 정서에 대한 반응

Abstract

Bipolar symptoms(BS) may be associated with alternating excessive upward and downward responses to positive emotion(PE). This study aimed to compare positive rumination(PR) and dampening as maladaptive upward and downward regulation in each and savoring as an adaptive response to PE. We tried to verify the hypothesis that PR to heighten PE caused by uplifts and subsequent dampening to suppress such heightened moods will increase BS and decrease subjective well-being(SW), while savoring instead of PR will reduce the need for dampening, finally leading to the opposite results in BS and SW. To verify, Positive Life Events Scale, Extended Responses to Positive Affect Questionnaire(E-RPA), Savoring Beliefs Inventory(SBI), Internal State Scale(ISS), Bipolar Spectrum Diagnosis Scale(BSDS), and the Satisfaction with Life Scale(SWLS) were administered to 330 cyber university students via an online survey. The results supported our hypothesis. If the PE from uplifts is ruminated, the heightened mood would be suppressed by the subsequent dampening. The indirect effect leading to increased BS and decreased SW was significant. On the contrary, paying attention to PE’s and savoring them reduced the need for dampening, and indirect effects leading to a significant decrease in BS and increase in SW. Finally, we discussed the implications of a therapeutic approach that guides people to choose savoring over PR at the crossroads of responses to PE, and we presented the limitations of this study along with future research directions.

keywords
Positive Rumination, Dampening, Savoring, Bipolar Disorder, Subjective well-being, Responses to Positive Affect, 긍정 반추, 찬물끼얹기, 향유, 양극성 장애, 주관적 안녕감, 긍정 정서에 대한 반응

한국심리학회지: 건강