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ACOMS+ 및 학술지 리포지터리 설명회

  • 한국과학기술정보연구원(KISTI) 서울분원 대회의실(별관 3층)
  • 2024년 07월 03일(수) 13:30
 

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  • ENGLISH
  • P-ISSN1229-070X
  • E-ISSN2713-9581
  • KCI

향유를 포함한 긍정 주의편향 수정 훈련의 효과

Effect of Positive Attention Bias Modification with Savoring

한국심리학회지: 건강 / The Korean Journal of Health Psychology, (P)1229-070X; (E)2713-9581
2024, v.29 no.6, pp.1187-1203
https://doi.org/10.17315/kjhp.2024.29.6.013
박현정(HyunJung Park) (차의과학대학교 일반대학원 의학과)
윤정혜(JungHae Youn) (차의과학대학교 일반대학원 의학과)

초록

향유는 긍정경험에 주의를 기울이고 경험을 증진시키는 개인의 능력으로 경험에 대한 지각 및 주의, 정서조절 과정이 모두 포함된다. 최근 연구는 더 큰 심리적 웰빙을 위해 향유의 개념을 주의의 초기 단계에서부터 선제적으로 긍정자극을 식별하는 적극적 향유로 확장할 것을 주장하고 있는데, 이 확장된 개념은 긍정자극에 대한 주의편향 증가를 통해 긍정정서 경험과 삶에 대한 만족감을 증진시키고자 하는 긍정 주의편향 훈련과 논리적으로 유사하다고 볼 수 있다. 그러나 긍정 주의편향 훈련 효과 및 향유와의 관련성에 대한 연구는 아직 극소수에 불과하다. 이에 본 연구는 긍정 주의편향 훈련의 효과를 확인하고, 향유가 긍정 주의편향 훈련의 효과를 증가시키는지 알아보았다. 연구는 불안 및 우울 증상이 경도 이하인 대학생 33명을 대상으로 진행되었으며 참여자들은 향유 집단, 단순 긍정 주의편향 훈련 집단 그리고 통제집단에 무선 할당되었다. 실험 결과, 향유 집단에서 긍정자극에 대한 주의가 유의하게 증가되었고 단순 주의편향 훈련 집단에서는 긍정 및 중립자극에 대한 주시 시간의 합이 유의하게 증가하였다. 세 집단 모두 부정자극에 대해서는 변화가 없었다. 본 연구는 부정자극에 대한 회피 없이 긍정주의편향 훈련이 긍정 및 중립 자극에 대한 주의를 증가시킬 수 있으며 특히 향유을 활용할 경우 긍정자극에 대한 주의가 유의하게 증가된다는 것을 보여주었다.

keywords
주의편향 수정 훈련, 긍정자극, 향유, 시선추적장치

Abstract

Savoring is the capacity to focus on and enhance positive experiences, involving perception, attention, and emotional regulation. Recent research has highlighted 'proactive savoring,' which means actively identifying positive stimuli early in the attention process to improve psychological well-being. This is similar to positive attention bias modification, which seeks to increase focus on positive stimuli to boost emotional experiences and life satisfaction. However, research on these topics is still limited. This study was conducted with 33 healthy college students divided into a savoring group, a positive attention bias modification group, and a control group. Results revealed that the savoring group showed significantly increased attention to positive stimuli. In contrast, the modification group increased their overall attention to both positive and neutral stimuli. There was no change in attention to negative stimuli in any groups. This study suggests that positive attention bias modification, without avoidance of negative stimuli, can enhance attention to positive and neutral stimuli, while savoring can specifically boost attention to positive stimuli.

keywords
savoring, positive attention bias modification, eye-tracking
투고일Submission Date
2024-06-13
수정일Revised Date
2024-07-01
게재확정일Accepted Date
2024-09-06

한국심리학회지: 건강